Ελαιόλαδο, συχνές ερωτήσεις

Τι σημαίνει «εξαιρετικό παρθένο» ελαιόλαδο; 
Εξαιρετικό Παρθένο ονομάζεται το ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, που χαρακτηρίζεται από την τέλεια γεύση και το άρωμα, και έχει μέγιστη οξύτητα 0,8% (σε ελαϊκό οξύ).
Η πλειοψηφία των ελαιολάδων (80%) που παράγεται στην Ελλάδα είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, επειδή παράγεται με ψυχρή έκθλιψη από τις ελιές μέσα σε 24 ώρες από τη συγκομιδή. 

Τι είναι Π.Ο.Π. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;  
Π.Ο.Π. σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. To εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που φέρει το σήμα Π.Ο.Π. και είναι πάντα σε αριθμημένες συσκευασίες πρέπει αποδεδειγμένα να έχει χαρακτηριστικά του τόπου καταγωγής και του τρόπου παραγωγής των αγροτών της περιοχής. Έτσι, τα προϊόντα Π.Ο.Π. απαιτούν όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων να γίνονται στην αναφερόμενη περιοχή.

Γιατί είναι σημαντικό το σήμα Π.Ο.Π.;  
Η πιστοποίηση Π.Ο.Π. δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992, ως ένας τρόπος για να εξασφαλίσει την ποιότητα και την αυθεντικότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, αλλά και ως ένας τρόπος για να βοηθήσει στην προώθηση των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που έχουν ιδιαίτερη αξία λόγω του τρόπου ή του τόπου στον οποίο παράγονται.
Τι είναι η ψυχρή έκθλιψη;  
Πολλά ελαιόλαδα χαρακτηρίζονται ως προϊόντα ψυχρής έκθλιψης, ή πίεσης εν ψυχρώ, που περιγράφει τη θερμοκρασία στην οποία παράγεται το ελαιόλαδο.

Οι εμφιαλωτές ελαιολάδου στην Ε.Ε., πρέπει να αποδείξουν ότι η θερμοκρασία έκθλιψης και μάλαξης  ήταν κάτω από 27°C (80°F). 
Σε χώρες εκτός Ε.Ε. δεν εφαρμόζεται αυτός ο κανονισμός, έτσι ο καταναλωτής δεν έχει καμία διαβεβαίωση για τη θερμοκρασία έκθλιψης.

Η θερμοκρασία έκθλιψης και μάλαξης είναι κρίσιμη, λόγω της επίδρασης που έχει στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τα αρώματα και αυξάνουν το επίπεδο οξύτητας, παράγοντας έτσι ελαιόλαδα κατώτερης ποιότητας. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, μειώνεται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες. 


Γιατί τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία με Μυλόπετρες παράγουν καλύτερα ποιοτικά ελαιόλαδα;  
Τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία με Μυλόπετρες ασκούν λιγότερη πίεση στη φλούδα και στο κουκούτσι της ελιάς και παράγουν πιο αγνό και πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ελαιόλαδο.
Επιπλέον, με αυτή τη μέθοδο, απαιτείται ελάχιστη χρήση νερού προστατεύοντας έτσι τις πολυφαινόλες.

Τι διάρκεια ζωής έχει το ελαιόλαδο;
Το ελαιόλαδο έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (περίπου 18 μήνες, αν είναι σωστά αποθηκευμένο). Διατηρεί τις φυσικές του ιδιότητες, λόγω της παρουσίας των φυσικών αντιοξειδωτικών.

Πότε είναι το ελαιόλαδο ακόμα βρώσιμο, όταν φαίνεται θολό ή άσπρο; 
Ναι. Η νέφωση είναι ένα φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στην έκθεση σε χαμηλή θερμοκρασία, κάτω από 8°C / 46°F. Ωστόσο, το ελαιόλαδο δεν θα χάσει καμία από τις ιδιότητές του, ακόμη και όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να παρατηρήσετε πολλές φορές αυτό το φαινόμενο, ακόμα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το ελαιόλαδο αποκτά τη διαύγειά του και πάλι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή: www.esti.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου