Ερυθραία - κενταύριο, ιδιότητες και κένταυρος Χείρων!

Η ερυθραία ή κενταύριο είναι μικρό, ετήσιο ή διετές χορτάρι. Ο μίσχος αυξάνεται μέχρι 30 cm, διακλαδισμένος αρκετά στην κορυφή όπου πλαισιώνεται από μια τούφα μικρών, φύλλων. Τα πολυάριθμα ρόδινα ή κόκκινα λουλούδια προκύπτουν σε έναν τελικό κορυφαίο ρόδακα . Ευνοείται στις υγρές , σκιερές τοποθεσίες , τα κράσπεδα και τα λιβάδια. Τα φύλλα του είναι αντίθετα. Μίσχοι και φύλλα είναι άτριχα.

Στην μυθολογία
Το όνομα του γένους Κενταύριο προέρχεται απο το ελληνικό κένταυρος αναφορά στον Kένταυρο Χείρωνα που κατά την μυθολογία δίδαξε στους ανθρώπους τη θεραπευτική δύναμη των βοτάνων.
Οι μύθοι θέλουν τον Χείρωνα να είναι το παιδί του Τιτάνα Κρόνου και της Ωκεανίδας Φιλύρας – η τελευταία ήταν θεότητα των αρωμάτων, της θεραπείας, της γραφής και της ομορφιάς. Όταν η Τιτανίδα Ρέα, η νόμιμη σύζυγος του Κρόνου, πιάνει επ’ αυτοφώρω το παράνομο ζευγάρι, ο Κρόνος μεταμορφώνεται σε άλογο, ενώ η Φιλύρα καταφεύγει στο Πήλιο και γεννά τον Χείρωνα που είναι μισός άνθρωπος και μισός άλογο - φαίνεται λόγω της «αγχώδους» μεταμόρφωσης του πατέρα του. Η ίδια η Φιλύρα θα μεταμορφωθεί λίγο αργότερα στο ομώνυμο δέντρο, τη φιλύρα – το γένος Tilia-, ίσως από ντροπή, μην αντέχοντας να αντικρίζει το τερατόμορφο παιδί της.
Ο Χείρωνας ήταν αθάνατος και είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του μια εξωραϊσμένη και ευγενική φύση, σε αντιδιαστολή με τους περισσότερους άλλους κενταύρους (διαφορετικής γενεαλογίας) που χαρακτηρίζονται από τα βίαια πάθη τους και τα αχαλιναγώγητα ζωώδη ένστικτά τους. Χρησιμοποιεί τα βότανα που φυτρώνουν στις πλαγίες του Πηλίου και παρασκευάζει φάρμακα με τα οποία θεραπεύει τα άρρωστα ζώα. Εξαιτίας των γνώσεων και του πράου χαρακτήρα του, άνθρωποι και Θεοί του εμπιστεύονται τη διαπαιδαγώγηση των διάσημων παιδιών τους. Έτσι, ήρωες όπως ο Αχιλλέας και ο Ιάσωνας εκπαιδεύονται πλάι στον σοφό κένταυρο και μαθαίνουν κυνήγι, μουσική και τη στρατιωτική τέχνη, ενώ ο ίδιος ο γιος του Απόλλωνα Ασκληπιός μυείται στην ιατρική τέχνη με τον Χείρωνα.
Πλούσια σε συμβολισμούς, η επίγεια μυθική ζωή του Χείρωνα τελειώνει όταν εκείνος θα παραχωρήσει την αθανασία του στον Προμηθέα. Προηγουμένως, ο Ηρακλής στη διένεξη με τους κενταύρους της Φολόης τον είχε κατά λάθος πληγώσει με δηλητηριασμένο βέλος, ποτισμένο στο αίμα της Λερναίας Ύδρας. Ο Χείρωνας, αν και τόσο ικανός θεραπευτής, δεν θα καταφέρει να θεραπεύσει τον εαυτό του και θα προτιμήσει να χαρίσει την αθανασία παρά να υποφέρει την αιώνια πληγή του. Στη συνέχεια μεταφέρεται τιμητικά στο στερέωμα σχηματίζοντας τον αστερισμό του Κενταύρου.

Θεραπευτικές ιδιότητες ερυθραίας
Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πικρά βότανα, που διευκολύνει την πέψη αυξάνει την έκκριση χολής, ορεκτικό, χολαγωγό,χωνευτικό. Χρησιμοποιήθηκε κατά της ελονοσίας πριν την επικράτηση του κινίνου, γι αυτό και σε μερικά μέρη της Ελλάδας το ονομάζουν ριγόχορτο >ρίγος. Εξωτερικά χρησιμοποιείται σαν επουλωτικό τραυμάτων και πληγών.
ΕΡΥΘΡΑΙΑ (κενταύριο): Ορεκτικό, Πυρετός, Χωνευτικό, Ίκτερος, Συκώτι.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα ανθίζοντα και εναέρια μέρη του φυτού: Τα φύλλα, τα στελέχη και τα άνθη ( herba centaurii ), τα οποία πρέπει να μαζεύονται τον Ιούλιο, κατά την πλήρη ανθοφορία του φυτού, να ξεραίνονται αμέσως και να διπλώνονται μέσα σε χαρτιά , για να διατηρούνται το χρώμα και οι ιδιότητες τους.


Συλλογή: Κατά τη διάρκεια της περιόδου άνθισης, από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.
Η ερυθραία έχει πικρή γεύση και είναι τονωτική, ορεκτική, χολαιρετική και χωνευτική. Πριν ανακαλυφτεί το κινίνο, η ερυθραία ήταν βασικό αντιπυρετικό. Είναι ακόμη καθαριστικό των αερίων της κοιλιάς, αντιαναιμικό, αντισκορβουτικό και πολύ αποτελεσματικό για τις καούρες.

Η πικρή δράση του υποκινεί τις χωνευτικές εκκρίσεις . Η έκκριση του γαστρικού χυμού αυξάνεται μόλις ενεργεί το χορτάρι στις βλεννώδεις μεμβράνες του στόματος. Υποκινεί επίσης το συμπαθητικό σύστημα και την κυκλοφορία , και έχει μια τονωτική επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος. Στην Ευρώπη, η Ερυθραία χρησιμοποιείται στην αναιμία και σε ασθένειες του ήπατος και των χοληδόχων κύστεων. Είναι ήπιο καθαρτικό και όταν λαμβάνεται μετά από τα γεύματα, είναι μια άριστη θεραπεία για την καούρα . Όπως πολλά από τα πικρά τονωτικά, είναι αποτελεσματικό στη μείωση του πυρετού και έχει χρησιμοποιηθεί πετυχημένα ως υποκατάστατο κινίνης στο παρελθόν. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτή η δράση οφείλεται εν μέρει στα όξινα φαινολικά συστατικά του.Έχει χρησιμοποιηθεί ως ανθελμινθική, καθώς και κατά του άτονου αρθριτισμού και των πόνων της κοιλιάς, των αρθριτικών, των ρευματισμών και της ποδάγρας.
Ο Γερμανός βοτανολόγος S. Kneipp συνιστούσε την ερυθραία για τη μελαγχολία ενώ στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται εναντίον της υπέρτασης και της πέτρας των νεφρών.
Η ερυθραία χρησιμοποιείται ακόμη για τις παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης.

Παρενέργειες από τη χρήση του βοτάνου:
Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις , γιατί προκαλούν στομαχόπονους, εμετούς και διάρροια.

Πηγή:www.phyto.gr

Το είδα: piperies-agiou-georgiou.blogspot.gr

rosa-sempervirens.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου