Αρωματικά φυτά Κρήτης: Απαγορεύεται για πέντε χρόνια η κοπή τους - Ατζέντα 21


Στη λήψη μέτρων για την προστασία αρωματικών φυτών της Κρήτης όπως η μαλλοτήρα, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη, προχωρά η διεύθυνση δασών Χανίων.


Ρυθμιστική δασική - αστυνομική διάταξη εκδόθηκε με την οποία για τα επόμενα πέντε χρόνια απαγορεύεται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η εκρίζωση και ολοκληρωτική κοπή των βλαστών παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρύγανου και πόας».

Στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι απαγορεύεται η συλλογή για εμπορία μαλλοτήρας, μαντζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000 ενώ η κοπή των συγκεκριμένων φυτών επιτρέπεται για μικρές ποσότητες μέχρι 500 γραμμάρια ανά είδος για την κάλυψη ατομικών αναγκών την εποχή της ανθοφορίας με την χρήση ψαλιδιού και μαχαιριού χωρίς να κόβονται όλοι οι βλαστοί.

Εκτός του δικτύου Νatura και μετά από άδεια της δασικής υπηρεσίας επιτρέπεται η κοπή αυτών των ειδών για εμπορία αλλά σε ποσότητες που θα ορίζονται από την σχετική άδεια.

Το μέτρο της απαγόρευσης για μια πενταετία αρωματικών φυτών κρίθηκε αναγκαίο δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση αυτών των ειδών που λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων είναι περιζήτητα στην αγορά.

Η διάταξη προβλέπει και αυστηρές ποινές σε όσους δεν την εφαρμόζουν.

Πηγή: skai.gr

Από την άδεια που χρειαζόταν από την περιφέρεια περάσαμε στην πενταετή απαγόρευση. Αυτό είναι τοπική Ατζέντα 21, το ίδιο και οι χαρακτηρισμένες περιοχές Natura. Για τους εγκεφαλο-πλυμένους που νομίζουν ότι η Ατζέντα 21 είναι θεωρία συνωμοσίας και το μόνο που την νοιάζει είναι το περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξη. Σε λίγο θα βρουν τη μαντζουράνα τους να πουλιέται με ετικέτα Nestle ή κάτι παρόμοιο. Και θα είναι και εισαγωγής. Θα πάρει το αεροπλάνο η μαντζουράνα θα πάει Ελβετία μεριά και θα επιστρέψει σε πακέτο με συντηρητικά και τιμή χρυσόσκονης! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου