Πως ο Σύγχρονος Άνθρωπος Λιμοκτονεί Τρώγοντας Περισσότερο.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μεταβολομικής Ιατρικής
Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης

Ενώ σήμερα έχουμε στη διάθεση μας περισσότερο φαγητό παρά ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου, στην πραγματικότητα λιμοκτονούμε. Πως μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Ας εξετάσουμε τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους τρώμε, πέρα απο την απόλαυση.

- Ο πρώτος είναι η πρόσληψη θερμίδων και

- Ο δεύτερος η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών


Οι θερμίδες αφορούν απλά στην ποσότητα ενέργειας που περιέχει μια τροφή.

Ενώ τα θρεπτικά συστατικά αφορούν στις βιταμίνες, στα μεταλλικά στοιχεία, στις πρωτεΐνες, στους υδατάνθρακες και στα υπόλοιπα συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιτέλεση των κυτταρικών διαργασιών και την διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.

Το σώμα μας χρειάζεται τόσο θερμίδες όσο και θρεπτικά συστατικά. Γνωρίζουμε ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν όταν ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη Γη αλλά και λόγω της σπανιότητας της τροφής μέχρι μόλις λίγες δεκαετίες πριν, το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνει τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία και χαμηλή θερμιδική απόδοση.

Η πλειοψηφία όμως των τροφών που προσλαμβάνουμε σήμερα, παρέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων ενώ έχει πολυ χαμηλή θρεπτική αξία. Παρότι λοιπόν προσλαμβάνουμε μεγάλο αριθμό θερμίδων λιμοκτονούμε σε θρεπτικά συστατικά.

Μια Επικίνδυνη Αναστροφή
Η αναστροφή στην πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη έκπτωση της υγείας μας σήμερα. Η αλλαγή αυτή έγινε σταδιακά μέσα στα προηγούμενα 40 χρόνια και έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο η πλειοψηφία των τροφών μας να μην έχει ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία.
Είναι προφανές ότι σώμα μας για να λειτουργήσει και να διατηρηθεί στη ζωή χρήζει ζωτικών ουσιών όπως το οξυγόνο, το νερό, θερμίδες, μίκρο- (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα) και μάκρο- (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες) θρεπτικά συστατικά. Αν κάποιο από αυτά απουσιάζει ή δεν παρέχεται σε επαρκή ποσότητα έχουμε μειωμένη απόδοση και διαταραχή της υγείας. Θα φανταζόσασταν ποτέ να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητο σας άμμο αντί για βενζίνη, να διακόψετε την παροχή αέρα και να ξεκινήσετε τον κινητήρα χωρίς λάδια; Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο. 


Πως λοιπόν αναμένουμε να έχουμε υγεία όταν:

Χρόνια νοσήματα που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σπάνια, έχουν γίνει πλέον κοινά. Σκεφτείτε πόσα άτομα γνωρίζατε πριν απο είκοσι χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία, λύκο ή κοιλιοκάκη; Η πιθανότητα να γνωρίζεται σήμερα κάποιον που να πάσχει απο τα παραπάνω είναι δυστυχώς πολύ αυξημένη.
Ενώ η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να ανακαλύψει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τα παραπάνω νοσήματα, η μόνη πραγματική λύση βρίσκεται στην αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού.
Το μεγαλύτερο μέρος από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα είναι στ' αλήθεια "ψεύτικες" και δεν παρέχουν στο σώμα μας τα βασικά συστατικά για την επιτέλεση των χημικών αντιδράσεων που συντελούν στην επιβίωση και την υγιή του λειτουργία.

Μπορείτε να θυμηθείτε πως ήταν η γεύση της ντομάτας όταν είσασταν παιδιά; Εντοπίζετε διαφορές σε σχέση με τις σημερινές ντομάτες; Στο άρωμα; Στη γεύση; Στην όψη; Αν το καλοσκεφτεί κανείς πρόκειται για δυό πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί, το κρέας, τα λαχανικά και τις υπόλοιπες τροφές μας. Η έντονη μείωση της περιεκτικότητας των τροφών σε συστατικά απαραίτητα για τη ζωή και την υγεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος.

Ενισχυτικά Γεύσης και η Καθοδική Πτώση της Υγείας μας
Η παραπάνω εικόνα περιπλέκεται επιπλέον απο την προσθήκη χημικών ενώσεων στις τροφές ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους. Τα ενισχυτικά γεύσης δημιουργούν εθισμό στις συνθετικές γεύσεις ("Δεν μπορείς να φας μόνο ένα!") που κάνει τις φυσικές ακατέργαστες τροφές να φαίνονται άνοστες. Η απομάκρυνση απο τον φυσικό τρόπο διατροφής μας οδηγεί σε ολοένα και χειρότερες συνήθειες, η ελλειψη ενέργειας μας κάνει πιο μαλθακούς, να έχουμε λιγότερη διάθεση και δύναμη για και έτσι ξεκινά μια πτώση του επιπέδου της υγείας μας που δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε.

Η λύση είναι να μετακινηθούμε σε ολοένα και πιο υγιεινές και φυσικές συνήθειες. Οι τροφές μας να είναι "ζωντανές" και να έχουν υποστεί την λιγότερη δυνατή επεξεργασία.

Η διόρθωση του ελλείμματος σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας. Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν χρόνια νοσήματα με ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά και επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις:
- Σκλύρηνση κατα πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, βασικά αμινοξέα
- Ρευματοειδης αρθρίτιδα: βιταμίνη D, βιταμίνη Α
- Άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία
- Αυτισμός: βαρέα μέταλλα, βιταμίνη D, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο, εντερική  χλωρίδα
- Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο,
- Θυροειδοπάθεια: σελήνιο, χρώμιο
- Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο
- Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας, βιταμίνη D
- Κολίτιδα και φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας
- Στοματίτιδα: βιταμίνη B12
- Alzheimer: βιταμίνη B12, μαγνήσιο

Η αξιολόγηση των ελλειμάτων και η αποκατάσταση τους στη συνέχεια, είναι η ιδανική λύση. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογικές εξελίξεις προκάλεσαν μια δραματική αλλαγή στο πλανήτη και στο περιβάλλον που ζούμε.

Η ίδια όμως η τεχνολογία μπορεί να είναι και η απάντηση στο πρόβλημα που δημιούργησε. Ειμαστε σε θέση να μετρήσουμε και να αξιολογησουμε τα μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού σε πραγματικό χρόνο και είμαστε σε θέση να παράγουμε σε επαρκείς συγκεντρώσεις τα απαραιτητα θρεπτικά συστατικά.

Μέσα απο την ανάπτυξη ειδικών εξετάσεων υψηλής ανάλυσης μπορούμε να εντοπίσουμε τις ελλείψεις σε μίκρο και μάκρο θρεπτικα συστατικά και να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού μέσα απο την διατροφή και την λήψη των συστατικών που παρουσιάζουν έλλειμα.

Στην Υγειά Σας!

Πηγές:
A key regulatory role for histamine in autoimmune encephalomyelitis
Transdermal histamine in multiple sclerosis
How does exercise cause asthma attacks?
Selenium, selenoproteins and the thyroid gland
Brain-gut-microbe communication in health and disease
http://www.aarda.org/infocus_article.php?ID=33
Vitamin D for Cancer Prevention J Epidemiology 2009
Vitamin D and prevention of breast cancer
Vitamin D and prevention of colorectal cancer
Recurrent aphthous stomatitis of any origin with vitamin B12
http://www.bbc.co.uk/news/health-11569602
Trends Of food Intake USDA
Recent exposure to fine particle pollution linked to lupus disease activity," Jennifer F. Nyland and Wendy Hessler, Environmental Health News, November 11, 2010
Elias K, et al. Retinoic acid inhibits Th17 polarization and enhances FoxP3 expression through a Stat-3/Stat-5 independent signaling pathway. Blood 2008;111:1013-1020.
High Intake of Vitamin D Linked to Reduced Risk of Multiple Sclerosis," InteliHealth, Jan. 12, 2004;

Πηγή: www.drtsoukalas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου