Κάρδαμο: το δυναμωτικό.

Το κάρδαμο είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών (Brassicaceae) (συνώνυμη περιγραφική ονομασία Σταυρανθών (Cruciferae).Είναι αυτοφυές αλλά και καλλιεργούμενο φυτό.


Υπάρχουν αρκετά είδη κάρδαμου. Τα πιο σημαντικά είναι:

Κοινό κάρδαμο. Γνωστό και σαν κάρδαμο της Ορλεάνης, επιστημονική ονομασία Λεπίδιο το εδώδιμο. Μονοετές και ποώδες φυτό με καταγωγή απο την Ασία, αναπτύσσεται εξαιρετικά γρήγορα. Καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές και έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική σε σαλάτες, ή γαρνιτούρες .
Νεροκάρδαμο. Έπιστημονική ονομασία Ναστούριο το φαρμακευτικό.Πολυετές ποώδες φυτό με βλαστούς που έρπουν. Η καταγωγή του είναι από την Ευρώπη και σήμερα βρίσκεται σε πολλές περιοχές της γης κοντά σε λίμνες, ρυάκια ποταμούς και χαράδρες.
Πικροκάρδαμο ή κάρδαμο των λιβαδιών. Χαμηλή πόα με λευκά ή ροζ άνθη. Βρίσκεται σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου της γης. Τα φύλλα του είναι σαρκώδη και έχουν πικρή γεύση.

Το κάρδαμο, έχει λεπτά και εύθραυστα φυλλαράκια με πολύ δυνατή πιπεράτη και συγχρόνως δροσερή γεύση(όπως και η μέντα).
Σήμερα κοντεύουμε πια να το ξεχάσουμε, ενώ οι παλαιότεροι το εκτιμούσαν πολύ. Θεωρούσαν ότι ήταν μια πηγή σθένους και θάρρους.

Από τα παλιά μας έρχεται η έκφραση "φάε να καρδαμώσεις" , ή "το καρδάμωσε" για κάποιον που ανέκτησε τις δυνάμεις του.

Σαν βότανο έχει πολλές χρήσεις. Είναι άριστο ορεκτικό, είναι θρεπτικό, πλούσιο σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο.
Τονώνει τον οργανισμό και έχει αποτοξινωτικές, αντιρευματικές αλλά και αφροδισιακές ιδιότητες .
Κάνει πολύ καλό στο κουρασμένο πνεύμα.
Στη μαγειρική χρησιμοποιείται μόνο του σαν σαλάτα με λαδόξυδο ή μαζί με άλλα λαχανικά
Η έντονη γεύση του ταιριάζει με το μαρούλι, το λάχανο, τις βραστές πατάτες, κλπ. Συνήθως χρησιμοποιούμε όλο το μήκος των φύλλων σε σαλάτες ή αποξηραμένο ως ρόφημα.Αν το ανακατέψεις με λεπτοκομμένο λάχανο, φρέσκα κρεμμυδάκια και ρόδι έχεις μια υπέροχη σαλάτα!!
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο, που πρέπει να γίνεται πολύ σχολαστικά.
Αυτό γιατί οι συνθήκες που φύεται ευνοούν την προσβολή του από διάφορα παράσιτα και την ανάπτυξη νυμφών στα φύλλα του.

Το κάρδαμο δεν είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί σαν φυτό, χρειάζεται σκιερό και υγρό περιβάλλον, και μπορούμε να το σπείρουμε στο περιβόλι ή στο μπαλκόνι μας, και να έχουμε σχεδόν όλο το χρόνο.
Διαφορετικά θα το αναζητήσουμε στους πάγκους των λαϊκών αγορών. 
Και μια σημείωση. Σε πολλά κείμενα δεν διευκρινίζεται ή συγχέουν το Κάρδαμο (Lepidium sativum)με το Καρδάμωμο ή κακουλέ.(Elettaria Cardamommum).
Το ένα είναι φρέσκο χόρτο ενώ το άλλο είναι αποξηραμένο μπαχαρικό.Το καρύκευμα αυτό είναι ο ξερός καρπός ενός φυτού των Ινδιών και της Σρι Λάνκα, από τα πλέον ακριβά, το οποίο συνήθως το χρησιμοποιούμε αφού το σπάσουμε και πάρουμε τα μικρά μαύρα σποράκια του, για να αρωματίσουμε τα τσουρέκια μας ή για να το προσθέσουμε σε ανατολίτικα πιάτα ή ακόμα και στον καφέ.

Μπορείτε να φυτέψετε σπόρους Κάρδαμου σε γλάστρες από την Άνοιξη έως το Φθινόπωρο. Επίσης, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το Κάρδαμο με τη χρήση ριζωμάτων.
Καθώς το Κάρδαμο είναι τροπικό φυτό που αναπτύσσεται στο έδαφος των τροπικών δασών, χρειάζεται να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε ένα σκιερό μέρος και να φροντίζετε ώστε το χώμα να έχει πάντα υγρασία. Επίσης θα πρέπει να ψεκάζετε τα φύλλα του με νερό. 
Το Κάρδαμο δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: epistrofi-sti-fysi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου