Υπάρχουν μαρτυρίες για τη χρήση της κανέλας από την αρχαιότητα καθώς πίστευαν στις θεραπευτικές της ιδιότητες.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μία από τις συχνότερες ασθένειες παγκοσμίως. Αν και οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές, η διατροφή παίζει σίγουρα σημαντικό ρόλο στην επίπτωση και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Φαίνεται από τα διατροφικά συστατικά τα μπαχαρικά μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία της ασθένειας.
Το ενδιαφέρον για τη χρήση της κανέλλας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και 25 χρόνια με την ανακάλυψη των ιδιοτήτων της στην ευαισθησία της ινσουλίνης. Η πρώτη κλινική μελέτη για την αξιολόγηση της επίδρασης της κανέλλας στο διαβήτη τύπου 2 έδειξε πως η κανέλα σε μορφή σκόνης (1-6 γρ./ημέρα) που δόθηκε για 40 ημέρες μείωσε τη γλυκόζη αίματος νηστείας κατά 18-29% αλλά επίσης βελτίωσε και το λιπιδικό προφίλ των ασθενών.
Η αποτελεσματικότητα της κανέλας στον γλυκαιμικό έλεγχο προδιαβητικών και διαβητικών ασθενών τύπου 2 έχει αποδειχθεί τόσο επιδημιολογικά όσο και στην κλινική πράξη. Φαίνεται πως η κανέλλα (1-6 γρ.) μειώνει τη γλυκόζη αίματος νηστείας αλλά και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Η θετική δράση της κανέλας πιθανώς να γίνεται μέσω ενίσχυσης της ευαισθησίας της, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η ενεργός ουσία στην κανέλα αποδείχθηκε ότι ανήκει στις γνωστές μας πολυφαινόλες, η οποία μιμείται την ινσουλίνη, ενεργοποιεί το μηχανισμό δράσης της στα κύτταρα, ενώ είναι πλούσια και σε χρώμιο, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της ορμόνης.
Επομένως, από τις έρευνες αποδεικνύεται ότι η κανέλα έχει ωφέλιμη δράση σε διαβητικούς ασθενείς τύπου 2, των οποίων η θεραπεία στηρίζεται σε αντιδιαβητικά φάρμακα. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι η κανέλα δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου 2. Η δράση της είναι κυρίως προληπτική σε προ-διαβητικούς ασθενείς, σε ασθενείς που δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και ενισχυτική σε διαβητικούς τύπου 2.
Η προτεινόμενη δοσολογία της κανέλας σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 είναι 1-6 γρ. (1 κ. γλυκού = 4,25 γρ.) και δε θα πρέπει να υπερβαίνεται. Στην καθημερινή διατροφή μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα σε επιδόρπια (π.χ. γιαούρτι, παγωτό, ρυζόγαλο), φρούτα, δημητριακά, χυμούς, σε κάποια φαγητά (π.χ. κιμάς), στο κόκκινο κρασί, το τσάι ή τον καφέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου