Διαβήτης και Διατροφή.

Ο Διαβήτης δημιουργείται όταν η ινσουλίνη που παράγει ο οργανισμός μας δεν είναι αρκετή (πρόβλημα στο πάγκρεας) ή δεν είναι ικανή να ξεκλειδώσει τους υποδοχείς των κυττάρων και να βάλει το σάκχαρο μέσα σε αυτά (αντίσταση στην ινσουλίνη). Έτσι το σάκχαρο συγκεντρώνεται στο αίμα και φράζει τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να μην τρέφονται σωστά τα όργανα ή τα μέλη του σώματος και να καταστρέφονται (καρδιά, μάτια, νεφρά, δάκτυλα ποδιών-χεριών). Το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα (θυμός, αγωνία, ένταση κτλ.) προκαλούν έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης. Το χρόνιο στρές δημιουργεί αντίσταση ινσουλίνης με αποτέλεσμα το σακχαρο να μην απορροφάται απο τα κύταρα μας και να κυκλοφορει στο αίμα. 

ΟΤΑΝ ΤΡΩΜΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΤΟΤΕ ΕΚΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ 
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων χωρίς κάποια αναλογία με πρωτεΐνη προκαλεί δυσλειτουργία στον μεταβολισμό μας και υπερέκκριση ινσουλίνης. Η σωστή αναλογία είναι 1 μέρος πρωτεΐνης προς 3 μέρη υδατάνθρακες, σε μικρά συχνά γεύματα. Η αναλογία πρέπει να καθορίζεται με βάση το γλυκαιμικό φορτίο κάθε υδατάνθρακα. 

ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ ΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ 
Υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη στη σύγχρονη διατροφή είναι κατά κανόνα οι επεξεργασμένοι φυσικοί υδατάνθρακες (μακαρόνια, αποφλοιωμένο ρύζι, ψωμί από λευκό αλεύρι, σνακς, αναψυκτικά, λευκή ζάχαρη κτλ.) Όλα αυτά απορροφώνται πολύ γρήγορα από το λεπτό έντερο εκτοξεύοντας βίαια την παραγωγή ινσουλίνης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, το χρόνιο στρες, τα αρνητικά συναισθήματα, τα λίγα αλλά τεράστια γεύματα, η έλλειψη οποιασδήποτε άσκησης, η αποφυγή φρέσκων λαχανικών στην διατροφή μας, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, δημιουργούν μια συνεχή πίεση στο σύστημα αφομοίωσης της τροφής του οργανισμού μας. 
Εμείς λοιπόν αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να ελαφρύνουμε αυτή την πίεση ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα να αυτο-επιδιορθώνεται και να παραμένει υγιές. 

ΜΙΚΡΑ - ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ 
Τουλάχιστον πέντε γεύματα την ημέρα. Αυτά μπορούν να κατανεμηθούν ως εξης: Πρωινό - Μεσημεριανό - Βραδυνό και δυο πιο μικρά ενδιάμεσα (σνακ) Παράδειγμα  Πρωινό 08:00 - Σνακ 12:00 Μεσημεριανό 14:00 - Σνακ 18:00 Βραδυνο 21:00 

ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ - ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑ 
Αρκεί ένα μόνο γεύμα με σωστή αναλογία πρωτεΐνης - υδατάνθρακα για να επαναφέρει σε ισορροπία το σάκχαρο στο αίμα. Η αναλογία αυτή είναι 1 προς 3 λαμβάνοντας υπ όψιν το γλυκαιμικό φορτίο κάθε υδατάνθρακα από τους ειδικούς πινάκες. 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ "ΚΑΛΟΥΣ" ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 
Καλοί υδατάνθρακες είναι τα φρέσκα λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι λάχανο, πιπεριά, κουνουπίδι, μπρόκολο, αρακάς) και τα φρούτα (μήλο, αχλάδι καρπούζι, φράουλες κτλ). 
Κακοί υδατάνθρακες είναι τα κάθε λογής υπερεπεξεργασμενα τρόφιμα (μακαρόνια, ψωμί  προτηγανισμένες πατάτες, τσιπς κτλ) καθώς και αυτά στην φυσική τους μορφή τα οποία έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο (πατάτες, αναποφλοίωτο ρύζι, καρότα, καλαμπόκι κτλ). Έχει σημασία αν καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα διότι με το μαγείρεμα αυξάνεται το γλυκαιμικό φορτίο. 
Τα ωμά λαχανικά εκτός από τη ρύθμιση του σακχάρου  με τις ίνες που περιέχουν καθυστερούν και την είσοδο του στο αίμα.  

Η ΑΣΚΗΣΗ 
Η πιο απλή άσκηση είναι τό περπάτημα.Ανάλογα με τήν διάθεση και την δυνατότητα ακόμα και δέκα λεπτά περπάτημα τήν ημέρα έχουν πολλαπλά οφέλη. Το λεμφικό σύστημα, το σύστημα δηλαδή πού απομακρύνει τις τοξίνες και τά δηλητήρια από τόν οργανισμό μας δεν έχει δική του αντλία όπως το φλεβικό την καρδιά. Αντ` αυτού η αντλία του λεμφικού συστήματος είναι οι πατούσες μας. Περπάτημα λοιπόν όσο μπορούμε περισσότερο. 

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ 
Το ανθρώπινο σώμα είναι μία ολότητα. Τίποτα δεν λειτουργεί ξέχωρα και από μόνο του. Τα πάντα συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους με αφάνταστη πολυπλοκότητα από το μικρο κύτταρο μέχρι τις έδρες των συναισθημάτων στόν εγκέφαλο. Έτσι λοιπόν η φροντίδα στην διατροφή μας θα απαλύνει το στρές δίνοντας μας την δυνατότητα να σκεφτούμε πιό καθαρά τά προβλήματα μας και να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Το στρες θα υποχωρήσει κοκ. 

ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ 
Υπάρχουν 3 είδη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Το δεκαεξανοικο οξυ(DHA), το εικοσαπεντανοικο οξυ(EPA)και το λινολεικο οξυ (ALA). 
Τα Ω3 λιπαρά οξέα δεν παράγονται από τον οργανισμό μας, και για αυτό πρέπει να προστίθενται στην διατροφή μας. Κύρια πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός  η ρέγκα  ο τόννος, οι σαρδέλες  Από τά ψάρια παράγεται το ιχθυέλαιο το οποίο περιέχει σε μεγάλα ποσοστά τα Ω3 λιπαρά οξέα. Από το ιχθυέλαιο με μοριακή απόσταξη παράγεται το μοριακά αποσταγμένο ιχθυέλαιο το οποίο είναι απαλλαγμένο από βαριά μέταλλα, τοξικά απόβλητα και άλλες άχρηστες και επιβλαβείς ουσίες. Εκτός από την συμβολή τους στην καλή λειτουργία τής καρδιάς βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση τής γλυκόζης του αίματος καί στήν μείωση της αντίστασης των κυττάρων στην δράση της ινσουλίνης. Μειώνουν άμεσα τα τριγλυκερίδια και τήν χοληστερόλη καθώς και τήν αρτηριακή πίεση προβλήματα που έχουν όλοι οι διαβητικοί  Προστατεύουν τα μάτια και γενικά την όραση των διαβητικών  Τέλος είναι ασφαλή στην χρήση τους καθώς δεν επιβαρύνουν την δράση της ινσουλίνης. 

Lactium 
Το Lactium είναι μια φυσική πρωτεΐνη που περιέχεται στο αγελαδινό γάλα. Στήν ανακάλυψη της οδήγησε η παρατήρηση οτι τα μωρά ηρεμούν μετά το θηλασμό. Έχει αποδειχθεί κλινικά η αποτελεσματικότητα του στη μείωση του στρες, στην εξομάλυνση των διαταραχών του ύπνου, στη βελτίωση της διάθεσης και της libido. Η λήψη του είναι ασφαλής γιατί δεν έχει τοξικότητα είναι υποαλλεργικό και δέν παρουσιάζει καμμιά παρενέργεια.
Υπάρχουν δύο τύποιδιαβήτη:
 • Ινσουλινοεξαρτώμενος
 • Μη ινσουλινοεξαρτώμενος

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή που έχει σαν στόχο:

 • Να επαναφέρει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα στα κανονικά πλαίσια.
 • Να πετύχει και να διατηρήσει το ιδανικό σωματικό βάρος.
 • Να προλάβει άλλες χρόνιες ιατρικές επιπλοκές που τείνουν να είναι πιο αυξημένες σε άτομα με διαβήτη.
Σε καθημερινή βάση πρέπει να καταναλώνονται: όσπρια, λαχανικά, φρέσκα φρούτα όλων των ειδών και κομπόστο σ γνήσιο χυμό. Ζυμαρικά και ρύζι, χωρίς λιπαρές σάλτσες, πατάτες βραστές ή ψητές χωρίς λάδι. Δημητριακά προγεύματος πλούσια σε φυτικές ίνες. Ψωμί, ολοσίταρο ή ολικής αλέσεως κατά προτίμηση. Άπαχο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα, άπαχο γιαούρτι. Ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή μέλη.
Σε μικρές ποσότητες:  άπαχο κρέας και κοτόπουλο, και όλα τα είδη ψαριών. Τυρί με μειωμένα λιπαρά, αυγά. Ξηρά φρούτα, γνήσιους φρουτοχυμούς, παγωτά  δίαιτας. Ελαιόλαδο.
Φαγητά προς αποφυγή: φαγητά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση τους στο ελάχιστο ή στην εντελώς αποφυγή τους.
Προϊόντα ψηλά σε ζάχαρη:
Ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σοκολάτες, γλυκά, κέικ, μπισκότα, δημητριακά προγεύματος με πολλή ζάχαρη, κομπόστα σε σιρόπι, αναψυκτικά, χυμοί σκουώς, φρουτοποτά.


Προϊόντας ψηλά σε λιπαρά:
Τηγανιτά φαγητά, φρέσκα κρέμα, λιπαρά τυριά, βούτυρο, πατέ, σφολιάτα, λουκάνικα, αλλαντικά, ξηροί καρποί, μαγιονέζα, πατατάκια, είδη αρτοποιείου.

Συνοπτικά τι πρέπει να θυμάστε:

 • Τρώτε λαχανικά σε απεριόριστες ποσότητες.
 • Τρώτε μέχρι και τρεις μερίδες φρούτων την ημέρα. Μια μερίδα φρούτου είναι οποιοδήποτε φρούτο σε μέγεθος μέτριου μήλου.
 • Περιλαμβάνετε σε κάθε σας γεύμα ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, πουργούρι, δημητριακά προγεύματος, (με λίγη ή καθόλου ζάχαρη).
 • Διαλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως όπου είναι δυνατό.
 • Προτιμείστε κρέας ή κοτόπουλο χωρίς λίπος, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τρώτε περισσότερο ψάρι.
 • Μειώστε τα λιπαρά, το αλάτι και αποφύγετε την ζάχαρη.
 • Αν θα πιείτε αλκοολούχα ποτά μην πιείτε με άδειο στομάχι, αλλά μόνο μαζί ή μετά το φαγητό. Μην καταναλώνετε αλκοόλ συχνά.
 • Χρησιμοποιείτε ειδικά διαβητικά προϊόντα μόνο κατόπιν συμβουλής του διαιτολόγου σας.
olistikidiatrofi.blogspot.gr
alphamega.com.

Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας

Δείτε επίσης:
Τα 10 φυτά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κανέλα κατά του διαβήτη.

Μπαχαρικό Κάρυ κατά του Διαβήτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου