Ποιες τροφές παίρνουν…χρυσό μετάλλιο; Τα κορυφαία τρόφιμα!

Πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε συχνά ή σπάνια ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα λόγω των πλούσιων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν
Διαβάστε παρακάτω τα κορυφαία τρόφιμα σε κάθε κατηγορία(χρυσό μετάλλιο) αλλά και αυτά που καταλαμβάνουν τη 2η θέση (αργυρό μετάλλιο) και την 3η (χάλκινο μετάλλιο).
Κορυφαία τροφή στη... βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων. Απουσία της βιταμίνης Ε μπορεί να εμφανίσει αναιμία, νευροπάθειες και μυοπάθειες.

Χρυσό μετάλλιο: Ηλιόσποροι/ανά μερίδα

Αργυρό μετάλλιο: Ηλιέλαιο/100 γραμμάρια

Χάλκινο μετάλλιο: Οι υπόλοιποι ξηροί καρποί και λάδια

Κορυφαία τροφή στη… βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α βοηθά την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις, συμμετέχει στην ανάπτυξη και προστατεύει τα μάτια. Μεγάλες δόσεις μπορούν να προκαλέσουν αναιμία, ουλίτιδα, τριχόπτωση και ξηρότητα στο δέρμα, ενώ η έλλειψη της προκαλεί προβλήματα στα μάτια.

Χρυσό μετάλλιο: Μοσχαρίσιο συκώτι. Η βιταμίνη Α είναι σε τέτοια μορφή που δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό να την απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό.

Αργυρό μετάλλιο: Κρόκος αυγού, σαρδέλες

Χάλκινο μετάλλιο: Κίτρινα τυριά, γάλα

Κορυφαία τροφή στη… βιταμίνη C
Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου και βοηθά στη δημιουργία του κολλαγόνου. Έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης δημιουργεί σκορβούτο με συμπτώματα κυρίως: ανορεξία, αναιμία και ούλα που ματώνουν. Μεγάλες δόσεις βιταμίνης C προκαλούν διάρροια.

Χρυσό μετάλλιο: Κόκκινες πιπεριές

Αργυρό μετάλλιο: Εσπεριδοειδή φρούτα

Χάλκινο μετάλλιο: Υπόλοιπα λαχανικά

Κορυφαία τροφή στη… βιταμίνη Β1
Η βιταμίνη Β1 γνωστή και ως θειαμίνη βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την παραγωγή ενέργειας. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια και τη νόσο μπέρι-μπέρι με νευρολογικά και ψυχικά συμπτώματα.

Χρυσό μετάλλιο: Χοιρινό κρέας/ανά μερίδα

Αργυρό μετάλλιο: Ηλιόσποροι/100 γραμμάρια

Χάλκινο μετάλλιο: Όσπρια, ξηροί καρποί

Κορυφαία τροφή στο… σίδηρο
Η σημαντικότερη «δουλειά» του σιδήρου είναι να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα και μέσω αυτού στους πνεύμονες, αλλά και τους ιστούς. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί αναιμία.

Χρυσό μετάλλιο: Μοσχαρίσιο συκώτι

Αργυρό μετάλλιο: Θαλασσινά

Χάλκινο μετάλλιο: Κόκκινα κρέατα

Κορυφαία τροφή στο… κάλιο
Το κάλιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του καρδιακού παλμού ,αλλά και την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, ανορεξία, κράμπες και σύγχυση.


Χρυσό μετάλλιο: Σταφίδες/100 γραμμάρια

Αργυρό μετάλλιο: Μπανάνα

Χάλκινο μετάλλιο: Πατάτα, γάλα, ντομάτα

Κορυφαία τροφή στο… ασβέστιο
Το ασβέστιο βοηθά στην πήξη του αίματος, απαραίτητο στην επούλωση πληγών, και στο σχηματισμό των δοντιών και οστών. Έλλειψη του οδηγεί σε οστεοπόρωση.

Χρυσό μετάλλιο: Κίτρινα τυριά

Αργυρό μετάλλιο: Γαλακτοκομικά προϊόντα

Χάλκινο μετάλλιο:
Σαρδέλες

Κορυφαία τροφή στο… μαγνήσιο
Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των μυών, στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του καλίου και της βιταμίνης D και στα δόντια. Έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, ναυτία και αδύναμους μυς.

Χρυσό μετάλλιο: Ηλιόσποροι/100 γραμμάρια

Αργυρό μετάλλιο:
Σπανάκι/ανά μερίδα

Χάλκινο μετάλλιο: Λαχανικά, όσπρια, φρούτα

Κορυφαία τροφή στον…ψευδάργυρο
Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, στις λειτουργίες της όσφρησης και της γεύσης και έλλειψη του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην ανάπτυξη, στην όσφρηση και στη γεύση, ενώ μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στην επούλωση πληγών.

Χρυσό μετάλλιο: Μοσχαρίσια μπριζόλα

Αργυρό μετάλλιο: Κόκκινα κρέατα

Χάλκινο μετάλλιο: Θαλασσινά, ψάρια

lifezone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου