Τροφές με... θεραπευτικές πολυ - δυνάμεις!!

«Είμαστε ό,τι τρώμε» λένε οι ειδικοί και αυτό ισχύει σε μεγάλο ποσοστό, αν αναλογιστούμε πως το κάθε τι που τρώμε παίζει ρόλο στο κατά πόσο οι λειτουργίες του σώματός μας θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή όχι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως είναι εκατοντάδες οι τροφές που εκτός από το να μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας από διάφορα προβλήματα, άλλοτε πιο σοβαρά, άλλοτε λιγότερο.
Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει κάποιες από τις τροφές που έχουν τέτοιου είδους θεραπευτικές ιδιότητες και μάλλον η καλύτερη θέση που μπορείτε να την τοποθετήσετε είναι στην πόρτα του ψυγείου σας, για να θυμάστε κάθε φορά τι θα σας κάνει καλό να φάτε.

Νεροκάρδαμο: θρεπτικό, θεραπευτικό και… διαιτητικό
Το αρωματικό αυτό φυτό, εκτός του ότι είναι πολύ θρεπτικό, είναι ό,τι πιο κοντινό μπορείτε να βρείτε σε μια τροφή χωρίς θερμίδες. Μας παρέχει ασβέστιο, βιταμίνη C όσο και το πορτοκάλι και περιέχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ και περιέχει αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή και τα φυτοχημικά, ενώ σε βάθος χρόνου μας προστατεύει από τον καρκίνο, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (μιας οφθαλμολογικής πάθησης που σχετίζεται με την ηλικία), τονώνει το ανοσοποιητικό μας και προωθεί την υγεία των οστών. Το σίδηρο που βρίσκουμε στο νεροκάρδαμο, βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς τους σώματός μας για ενέργεια, ενώ τα φυτοχημικά του καταπολεμούν τον καρκίνο με 3 τρόπους: είτε σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, είτε μπλοκάρουν τα καρκινογενή κύτταρα ή προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από τα υπόλοιπα. Έχει αποδειχτεί, ακόμη, ότι το νεροκάρδαμο μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων και του οισοφάγου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρκίνων. Στην Κινέζικη ιατρική χρησιμοποιείται για συρρίκνωση όγκων, βελτίωση της νυχτερινής όρασης και την παραγωγή της χολής, ενώ η δράση του επεκτείνεται και σε περιπτώσεις πονόλαιμου, δυσκολίας στην ούρηση, παρωτίτιδας και κακής… αναπνοής. Πόσο να τρώτε: Λίγο καθημερινά και προτιμήστε το ωμό σε ένα σάντουιτς, τη σαλάτα, το χυμό ή τη σούπα σας.

Ακτινίδιο: μικρό αλλά θαυματουργό
Άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη, αφού μπορεί τα πορτοκάλια να φημίζονται για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά το ακτινίδιο περιέχει διπλάσια ποσότητα. Έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το μήλο και ξεπερνάει τη μπανάνα σε κάλιο. Όλο αυτό το μοναδικό μείγμα βιταμινών, θρεπτικών φυτικών συστατικών και μετάλλων που συναντάμε στο πρασινωπό αυτό φρούτο μας προστατεύει από μελλοντικές καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, καρκίνο και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ παρουσιάζει παρόμοια δράση με την ασπιρίνη, χωρίς φυσικά τις παρενέργειές της. Ταυτόχρονα, εμποδίζει την εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, ρίχνει την αρτηριακή πίεση, όπως και την «κακή» LDL χοληστερόλη και βοηθά τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη, να διορθωθούν. Στην Κινέζικη ιατρική μάλιστα, χρησιμοποιείται για να επιταχύνει τη θεραπεία πληγών. Πόσο να τρώτε: Ένα με δύο ακτινίδια την ημέρα θα σας κρατήσουν γερούς για πολλά χρόνια και μην ξεχνάτε να τα καταναλώνετε αμέσως μόλις τα κόψετε και να προτιμάτε τα ώριμα, γιατί έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία.
Κρεμμύδι: αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό
Μπορεί να τα κατηγορούμε για την… «θανατηφόρα» αναπνοή που μας αφήνουν, αλλά τα οφέλη τους είναι τόσα πολλά που μάλλον αντισταθμίζουν το ότι μας αποφεύγουν όλοι λόγω κακής ανάσας. Τα κρεμμύδια περιέχουν ένζυμα που καταπολεμούν τον καρκίνο και η κατανάλωσή τους έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προστάτη ή οισοφαγικού καρκίνου, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις. Περιέχουν σουλφίδια, τα οποία βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, όπως και πεπτίδια που εμποδίζουν την απώλεια οστικής μάζας. Η αντιοξειδωτική τους δράση φυσικά είναι ευρέως γνωστή, ενώ η φυσική αντιϊσταμινική ουσία του, η κουερσετίνη, μειώνει τις φλεγμονές των αεραγωγών και μας ανακουφίζει από τα συμπτώματα των αλλεργιών που μας ταλαιπωρούν. Καταπολεμά το κρύωμα και τη γρίπη λόγω της κουερσετίνης και της βιταμίνης C που περιέχει, ενώ οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου και του πρηξίματος σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, λίπος και ζάχαρη, το κρεμμύδι βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών και εμποδίζει την ανάπτυξη ιών, μικροβίων και άλλων παθήσεων που προκύπτουν από μια μη ισορροπημένη διατροφή. Πόσο να τρώτε: Ένα κρεμμύδι την ημέρα είναι ικανό να προσφέρει όλα τα παραπάνω μακροπρόθεσμα, αλλά αν σας φαίνεται πολύ, απλώς φάτε όσο περισσότερο μπορείτε με τη σαλάτα σας και προτιμήστε τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.
Δείτε: Κρεμμύδι, φίλος μας... καρδιακός


Καρότα: κάτι ήξερε ο Μπαγκς Μπάνι
Τα γνωστά στους περισσότερους καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα καρότα και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπως επίσης και της ουροδόχου κύστης, του προστάτη, του εντέρου, του τραχήλου, του λάρυγγα, του οισοφάγου, των ωοθηκών και των νεφρών, ενώ έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα καρότο την ημέρα μειώνει στο μισό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων. Πέρα από τις διάφορες μορφές καρκίνου, το καρότο κάνει καλό και στο καρδιαγγειακό μας, τονώνει το ανοσοποιητικό και προάγει την υγεία του εντέρου, αλλά και των ματιών και των αυτιών. Η άλφα-καροτίνη τους έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει την ανάπτυξη όγκων, ενώ τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη κάνουν καλό στην υγεία των ματιών. Στην Κινέζικη ιατρική τα καρότα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ρευματισμών, πέτρας στα νεφρά, όγκων, δυσπεψίας, διάρροιας, μολύνσεων στα αυτιά, μολύνσεις της ουροδόχου κύστεως, δυσκοιλιότητας, βήχα κ.λπ. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι περιέχουν πληθώρα πολύτιμων συστατικών, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και βιταμίνη Α σε… γενναιόδωρες ποσότητες. Πόσο να τρώτε: Μια μερίδα την ημέρα ωμών καρότων και προτιμήστε τα βιολογικά.
Σπανάκι: η… δύναμή σας
Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει πειστεί να φάει λίγο σπανάκι προκειμένου να γίνει σαν τον Ποπάι, να «πεταχτούν» οι μυς του και να γίνει το πιο δυνατό απ’ όλα. Από ποια άποψη, όμως, το σπανάκι μας κάνει γερούς; Καταρχάς προστατεύει τα μάτια μας από διάφορες παθήσεις, ενώ κάνει καλό και στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Μας προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου, τον προστάτη και τον καρκίνο του μαστού, ενώ παρόμοια δράση παρουσιάζει και απέναντι στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και γεροντικής άνοιας. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στη βιταμίνη C και κάνει καλό στην υγεία των οστών. Όλες του τις δράσεις ως προς την υγεία μας τις οφείλει στα πολύτιμα συστατικά του, όπως βιταμίνη Κ, ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο. Το φυλλικό του οξύ ρίχνει την ομοκυστεΐνη (σημαντικός δείκτης καρδιακού κινδύνου), ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, εμποδίζοντας την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. H βιταμίνη Κ που βρίσκουμε στο σπανάκι (το οποίο μας την προσφέρει σε γενναιόδωρες ποσότητες) αποτελεί σημαντικό συστατικό για την υγεία των οστών, καθώς βοηθάει το ασβέστιο να προσχωρήσει στα κόκαλα. Πόσο να τρώτε: Προτιμήστε το ωμό στη σαλάτα σας καθημερινά ή εναλλακτικά καταναλώστε το στον ατμό.
Δείτε: Σπανάκι, ατσαλώνει τον οργανισμό

Πηγή: www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου