Βότανα που διευκολύνουν την αναπνοή και έχουν βρογχοδιασταλτικές ιδιότητες.




 Οι βρόγχοι είναι οι σημαντικοί σωλήνες που συνδέουν την τραχεία με τους πνεύμονες.  
Χάρη σε αυτούς μπορούμε να παίρνουμε οξυγόνο και αέρα, ρυθμίζοντας τη καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος.
Η στένωση των βρόγχων είναι το κύριο χαρακτηριστικό του βρογχικού άσθματος και των Χρόνιων Αποφρακτικών Πνευμονοπαθειών (ΧΑΠ) δηλ. της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος.

Παρακάτω κάποια από τα φαρμακευτικά βότανα που έχουν και βρογχοδιασταλτικές ιδιότητες:




Πιπερόριζα - Τζίντζερ:


















Oι Aσιάτες το έλεγαν ζιντεμέλ, οι Δυτικοί το είπαν τζίντζερ (ginger)


και οι Έλληνες πιπερόριζα.


Χάρη σε μια ένωση που ονομάζεται 6-ζιγγίβερη μπορούμε να ενισχύσουμε την υγεία των πνευμόνων μας αλλά βοηθά και στην ενδυνάμωση των βρόγχων.

Μας επιτρέπει να αποβάλουμε το φλέγμα, τη βλέννα, τις τοξίνες και πολλά είδη αλλεργιογόνων. Μπορείτε να πίνετε δυο κούπες την ημέρα, ειδικά μετά τα γεύματα. Θα δείτε πόσο καλά θα σας κάνει να αισθανθείτε.


Mπορεί από τις περισσότερες έρευνες να προκύπτουν θετικά αποτελέσματα για την επίδραση αυτού του φυτού στον οργανισμό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε, γιατί δεν αποκλείονται πιθανές παρενέργειες από τη συστηματική μακροχρόνια λήψη του. H κατανάλωσή του, επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.


Θυμάρι:




Το μυστικό βρίσκεται στη δραστική ουσία του φυτού που ονομάζεται θυμόλη. Χάρη σε αυτό το φυτό μπορούμε να καθαρίσουμε τους πνεύμονές μας, να μειώσουμε τη φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του είναι ότι βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων που βρίσκονται στους αεραγωγούς.


Αμερικανική λεύκα:









 Μια από τις βασικές του λειτουργίες είναι ο καθαρισμός της βλέννας από τους πνεύμονες και η μείωση φλεγμονών του ερεθισμένου ιστού. Παράλληλα, βελτιώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού αλλά και ολόκληρου του αναπνευστικού μας συστήματος. 

Αναμφίβολα, αποτελεί ένα από τα πιο συνιστώμενα βότανα και χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για όλες τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Χρησιμεύει επίσης και ως κατάπλασμα.





Φασκόμηλο ή αλισφακιά (salvia officinalis) :

   



Το φασκόμηλο είναι γεμάτο με αιθέρια έλαια που διαθέτουν πολλαπλά οφέλη. Όλα αυτά θα τα έχετε καταναλώνοντας τσάι φασκόμηλου το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συνηθισμένων ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και των πνευμόνων. 


Το φασκόμηλο περιέχει θουγιόνη, καμφορά, τερπένιο και σαλβινορίνη που κατά την εισπνοή τους σε μορφή ατμού βηθούν στην αποσυμφόρηση και τον καθαρισμό των πνευμόνων και απαλλάσσουν από την ιγμορίτιδα.

Σημείωση:


Λόγω της εμμηναγωγού δράσης του φασκόμηλου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες σε αναπαραγωγική προσπάθεια διότι μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Καταστέλλει την έκκριση γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες.

Το ισπανικό φασκόμηλο μπορεί να παρουσιάσει οιστρογονική δράση και δεν συνιστάται σε ορμονοευίσθητες καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνο των ωοθηκών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα μήτρας ενώ σε αντίθεση με το κοινό φασκόμηλο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο το S. lavandulaefolia (ισπανικό φασκόμηλο), έχει μικρότερες συγκεντρώσεις θουγιόνης.



Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra):




Η γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση στον στρεπτόκοκκο (Streptococcus mutans) και το μυκοβακτήριδιο (Mycobacterium smegmatis), ακόμα και στο σταφυλόκοκκο που είναι ανθεκτικός στα αντιβιοτικά. Έχει θετική δράση σε βρογχική καταρροή, βρογχίτιδα, πνευμονία και βήχα. (Staphylococcusaureus)

Η κατάχρηση προκαλεί αδυναμία στο μυϊκό σύστημα και πονοκεφάλους, είναι τοξική στο συκώτι, ρίχνει την τεστοστερόνη, κάνει κατακράτηση υγρών, πόνο στην κοιλιά. Μερικοί άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά και σε μεγάλη ποσότητα γλυκόριζα απέκτησαν αυξημένη πίεση, πονοκεφάλους και μυϊκή αδυναμία. Δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με διουρητικά, φάρμακα για την καρδιά, το σάκχαρο, μυοχαλαρωτικά, κορτικοστεροειδή, χάπια που επιδρούν στη σεροτονίνη, αντισυλληπτικά, αντιπηκτικά, λίθιο, ιντερφερόνη.


Βήχιο (Τουσιλάγκο-Tussilago farfara, χαμόλευκα):


  


Ο Ιπποκράτης αντιμετώπιζε τις παθήσεις των πνευμόνων με ένα μείγμα βηχίου, γάλακτος και μελιού.

Οι γιατροί από τότε το ονόμασαν βήχιο διότι είχε την ικανότητα να σταματάει τον βήχα. Γνώριζαν δηλαδή τις αποχρεμπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του βοτάνου. 

Το θεωρούσαν ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία όπως η μολόχα και η αλθαία.
Τα άνθη περιέχουν φλαβονοειδή, φυτοστερόλες, αλκαλοειδη, ταννίνες, γλισχράσματα... 
 Αυτές οι ουσίες, και άλλες και ο συνδυασμός τους είναι που προσδίδουν σε αυτό το φυτό αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις, αποχρεμπτικές, μαλακτικές και στυπτικές ιδιότητες
Το Βήχιο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, αντιβηχικό, αντικαταρροϊκό και διουρητικό. Οι βλεννώδεις ουσίες που προσδίδουν ιδιότητες μαλακτικές και επουλωτικές. Οι σαπωνοειδείς ουσίες του προσδίδουν ιδιότητες αποχρεμπτικές. 
Οι στυπτικές και καροτηνοειδείς ουσίες καθώς και οι στερίνες που περιέχει του προσδίδουν ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις και βακτηριοστατικές. 
Οι φλαβονικές ουσίες και τα αιθέρια έλαια που περιέχει του προσδίδουν ιδιότητες σπασμολυτικές.

Ριγανη:

  



Η ρίγανη αποτελεί έξοχο φάρμακο σε περιπτώσεις κρυολογήματος και βήχα, καθώς και σε λοιμώξεις του αναπνευστικού  (στην οξεία και χρόνια βρογχίτιδα.)







Κουρκούμη ή κουρκουμάς - Αλλιώς: κιτρινόριζα ή χρυσόριζα:



 

Ο κουρκουμάς έχει βρογχοδιασταλτική δράση.

Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος

Προσοχή: Ο κουρκουμάς δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης



Ευκάλυπτος:



Χρησιμοποιείται ενάντια στις φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, καταπραΰνει τον βήχα, ρευστοποιεί τα φλέματα και καταπολεμά το άσθμα.

 Το αιθέριο έλαιο που περιέχεται στα φύλλα του, το ευκαλυπτέλαιο, αναπτύσσει αντιβιοτική δράση κατά των μολύνσεων του αναπνευστικού, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της φυματίωσης. 
Εισπνοές ατμού (5-10 σταγόνες ευκαλυπτέλαιου σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό) βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της καταρροής, ενώ για την καταπολέμηση του βήχα συστήνονται εντριβές με διάλυμα στο στήθος.



Εφέδρα η ρόδινη
:




Χρησιμοποιείται ως βρογχοδιασταλτικό, για την αντιμετώπιση διαφόρων αναπνευστικών προβλημάτων και κυρίως κατά του βρογχικού άσθματος.

 Η περιεχόμενη στο φυτό εφεδρίνη διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (συμπαθομιμητική ουσία) και διαστέλλει τα στεφανιαία αγγεία. 
Επίσης, έχει χορηγηθεί για την θεραπεία των αλλεργιών, του βήχα, της βλενόρροιας και της σύφιλης. Χρησιμοποιείται και από τους αθλητές για την αύξηση της απόδοσής τους (ψυχοδιεγερτικό). 


Είναι επίσης, συστατικό σε προϊόντα αδυνατίσματος με εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.


Κάνναβη:


Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά όταν καπνίζουν κάνναβη αλλάζουν τη χημική της σύνθεση με αρνητικό τρόπο. 

Αν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσετε για θεραπευτικούς σκοπούς, είναι καλύτερο να την καταναλώσετε ή να τη βάλετε σε έναν ψεκαστήρα. Καμία από αυτές τις μεθόδους δεν έχει ως αποτέλεσμα την τοξική διάσπαση των θεραπευτικών ενώσεων που συμβαίνει κατά την καύση του φυτού.


Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κάνναβη είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντικαρκινικά φυτά στον κόσμο. Σε μορφή ατμού επιτρέπει στα δραστικά συστατικά της να πυροδοτήσουν τη φυσική ανοσολογική αντίδραση που υπάρχει μέσα στο σώμα μειώνοντας έτσι την ικανότητα των λοιμώξεων να εξαπλώνονται.
Η κάνναβη σε μορφή ατμού (ειδικά με πολύ υψηλές ποσότητες κανναβινοειδών) απελευθερώνει τους αεραγωγούς και τα ιγμόρεια ενεργώντας ως βρογχοδιασταλτικό. Επίσης, συμβάλλει στην υποχώρηση του άσθματος.

Καφές:



Η καφεΐνη που βρίσκεται στο αγαπημένο ρόφημα έχει βρογχοδιασταλτική δράση, δηλαδή βοηθά να «ανοίξουν» οι αεραγωγοί του σώματος. 

Η επίδραση αυτή της καφεΐνης διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους ασθενείς με άσθμα, καθώς διευκολύνει σημαντικά την αναπνοή τους.





Μαύρο Κύμινο-nigella sativa:

 

Το Μελάνθιον το ήμερον ή η Νιγέλα η εδώδιμος (Nigella sativa) ή απλά η Νιγέλα ή Νιγκέλλα (Nigella)
Στα Ελληνικά το φυτό ονομάζεται κύμινον το αιθιοπικόν· οι δε σπόροι του μαυροκούκι, μαυρόσπορος, μαυροσούσαμο ή και μαυροσήσομο. Στην Κύπρο οι σπόροι του φυτού είναι γνωστοί ως μαυρόκοκκος.







Οι φαρμακευτικές Βρογχοδιασταλτικές δράσεις του φυτού τεκμηριώθηκαν με την εξής εργασία: Gilani AH, Aziz N, Khurram IM, Chaudhary KS, Iqbal A. Bronchodilator, spasmolytic and calcium anatagonist activities of Nigella sativa seeds (Kalonji): A traditional herbal product with multiple medicinal uses. J Pak Med Assoc. 2001;51:115–20,

Ύσσωπος ο φαρμακευτικός (Hyssopus officinalis)   :

  


Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον ύσσωπο κατά των βρογχικών παθήσεων λόγω των ήπιων βρογχοδιασταλτικών αποχρεμπτικών και αντιβηχικών του ιδιοτήτων




Το φυτό περιλαμβάνει τα χημικά thujone και φαινόλη, στα οποία προσδίδονται αντισηπτικές ιδιότητες.
Οι υψηλές συγκεντρώσεις thujone και των χημικών ουσιών που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές αντιδράσεις, όταν λαμβάνονται σε αρκετά υψηλές δόσεις. 

Το αιθέριο έλαιο Υσσώπου, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ακόμα και χαμηλές δόσεις (2-3 σταγόνες), μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στα παιδιά.



Κρόκος:

   


Έχει αποδειχτεί ότι ρυθμίζει τουλάχιστον 22 βιολογικές οδούς μέσω διαφόρων φαρμακολογικών δράσεων εκ των οποίων μία είναι η Βρογχοδιασταλτική



Τα αποχρεμπτικά-βρογχοδιασταλτικά βότανα βοηθούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων και, επομένως, στην απομάκρυνσή τους από τους πνεύμονες. Το ίδιο αποτέλεσμα, όμως, μπορεί να πετύχει ο ασθενής αν καταναλώνει αρκετή ποσότητα υγρών (νερό, χυμό, καφέ, τσάι κλπ.).

-----------------------
Πηγές κειμένου:
https://www.proionta-tis-fisis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου