Χαρουπάλευρο
ένα υγιεινό αλεύρι που χρησιμοποιείται αντί της σκόνης κακάο και της σοκολάτας. Μπορεί ακόμη
να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων.
Τα φασόλια χαρουπιού τα οποία προέρχονται από την χαρουπιά είναι εκ φύσεως γλυκά και δεν περιέχουν καφείνη, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλσιο
και βιταμίνη Ε.
Το χαρουπάλευρο αποθηκεύεται σε αεροστεγείς και αδιαφανείς συσκευασίες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο. Τα περικάρπιά του πρέπει να φροντίσετε να είναι σκούρα καφέ και γυαλιστερά χωρίς τρύπες, σχισμές ή μούχλα πριν χρησιμοποιηθούν.
Θα χρειαστείτε: φασόλια χαρουπιού, τανάλια, πέτρινο γουδί & γουδοχέρι ή μύλο καφέ ή μπλέντερ
Θα χρειαστείτε: φασόλια χαρουπιού, τανάλια, πέτρινο γουδί & γουδοχέρι ή μύλο καφέ ή μπλέντερ
Το Χαρουπάλευρο είναι ένα υγιεινό αλεύρι που χρησιμοποιείται αντί της σκόνης κακάο και της σοκολάτας. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων. Τα φασόλια χαρουπιού τα οποία προέρχονται από την χαρουπιά είναι εκ φύσεως γλυκά και δεν περιέχουν καφείνη, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλσιο και βιταμίνη Ε. Το χαρουπάλευρο αποθηκεύεται σε αεροστεγείς και αδιαφανείς συσκευασίες σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος για ένα χρόνο. Τα περικάρπιά του πρέπει να φροντίσετε να είναι σκούρα καφέ και γυαλιστερά χωρίς τρύπες, σχισμές ή μούχλα πριν χρησιμοποιηθούν.
Θα χρειαστείτε: φασόλια χαρουπιού, τανάλια, πέτρινο γουδί & γουδοχέρι ή μύλο καφέ ή μπλέντερ
Α’ τρόπος
- Ανοίξτε τα φασόλια με μια πένσα και αφαιρέστε τους σπόρους.
- Τοποθετήστε τους άδειους σάκους από τα φασόλια (αυτούς κρατάμε) στο φούρνο, ανοίξτε τον στην χαμηλότερη θερμοκρασία και αφήστε τους σάκους να αποξηρανθούν όλη την νύχτα .Εναλλακτικά αποξηράνετέ τους στον αποξηραντή σας (αν διαθέτετε).
- Την επόμενη μέρα χτυπήστε τους στο πέτρινο γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη. Εναλλακτικά τρίψτε τους στον μύλο του καφέ ή στο μπλέντερ.
Β’ τρόπος
Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία σε περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε και Χαρουπόμελο.
- Βράζουμε τα φασόλια χαρουπιού (τα οποία κόβουμε σε πιο μεγάλα κομμάτια) για να πάρουμε τα υγρά τους για την παρασκευή χαρουπόμελου.
- Όταν σουρώνουμε το υγρό δεν πετάμε τα φασόλια που έβρασαν. Τα ξεφλουδίζουμε (ξεφλουδίζονται εύκολα λόγω του βρασμού), πετάμε τους σπόρους, στεγνώνουμε τελείως τους κάλυκες (που κρατάμε για το αλεύρι μας) απλώνοντάς τους πάνω σε βαμβακερές πετσέτες κουζίνας σε σκιά και ξηρό αέρα.
- Τους τρίβουμε στο μπλέντερ. Αποθηκεύστε το αλεύρι σας σε αεροστεγή συσκευασία. Χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή μερέντας, σοκολάτας υγείας, σοκολάτας ρόφημα, ψωμί, κέικ κ.ο.κ.
Πρόκειται για το σιρόπι από χαρούπια. Χρησιμοποιείται εκτός από τα γλυκά, σε προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος σε δοσολογία μία κουταλιά σούπας, 2 φορές την ημέρα (πριν τον ύπνο και αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα). Οι διαβητικοί δεν πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη θεραπεία.
Το χαρουπόμελο γίνεται ως εξής:
Α' Τρόπος:
Σπάμε χαρούπια σε 3-4 κομμάτια και τα μουλιάζουμε σε νερό για 2 ημέρες.
Τα στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό στο ψυγείο.
Τα μουλιασμένα χαρούπια τα πολτοποιούμε στο multi.
Προσθέτουμε και πάλι νερό για 24 ώρες.
Φιλτράρουμε το νερό και το ανακατεύουμε με το πρώτο νερό που το κρατήσαμε στο ψυγείο.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι.
Β' Τρόπος
Μουλιάζουμε χαρουπάλευρο για δύο ημέρες.
Φιλτράρουμε το μίγμα, κρατάμε το νερό και το σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει σιρόπι.
500γρ. αλεύρι σκληρό500γρ. αλεύρι από χαρούπια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ζάχαρη
15 γρ. νωπή μαγιά
1 ποτήρι ζεστό νερό
1 ποτήρι ζεστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε τους 2 τύπους αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια λακουβίτσα. Προσθέτουμε το μισό νερά στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά, τα υπόλοιπα υλικά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε.
Ανακατεύουμε τους 2 τύπους αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια λακουβίτσα. Προσθέτουμε το μισό νερά στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μαγιά, τα υπόλοιπα υλικά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε.
Σιγά σιγά ενσωματώνουμε και το υπόλοιπο νεράκι. Κάνουμε μια σφιχτή και ομοιογενή ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπάζοντας με μια πετσέτα.
Έπειτα αναζυμώνουμε, μοιράζουμε τη ζύμη σε 2 λαδωμένες φόρμες και αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα.Τέλος ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Μερέντα" με χαρουπάλευρο
Μερέντα" με χαρουπάλευρο
τρεις κ.σ. χαρουπάλευρο
λίγο νερό
μια κουταλιά ταχίνι
300γρ.μέλι2-3 κουταλιές χαρουπόμελο
300γρ.μέλι2-3 κουταλιές χαρουπόμελο
Αυτά τα ανακατεύεται προσθέτοντας ταυτόχρονα και νεράκι, τόσο ώστε να γίνει το μείγμα όσο ρευστό θέλετε.
Β' ΤΡΟΠΟΣ
2 μέρη ταχίνι (κατα προτίμηση ολικής)
1 μέρος μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
Χαρουπάλευρο (όσο πάρει)
Λίγα αλεσμένα φουντούκια
Λίγο νερό για το ανακάτεμα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά το ταχίνι και το μέλι και για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν είναι σκληρό προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Ρίχνουμε μία δύο κουταλιές χαρουπάλευρο και τα αλεσμένα φουντούκια.
Ανακατεύουμε ξανά.
Φυλάσσουμε σε γυάλινα βαζάκια στο ψυγείο...
Εναλλακτικά:
1/2 κούπα ταχίνι με μέλι
2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
4 κουταλιές της σούπας μέλι, διαλυμένο σε 1/3 της κούπας χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας χαρουπάλευρο (σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)
80 γρ. αλεσμένα φουντούκια (1/2 κούπα πριν το άλεσμα)
Ρίχνουμε σε ένα σκεύος το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αν είναι σκληρό προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Ρίχνουμε τρεις κουταλιές χαρουπάλευρο και τα αλεσμένα φουντούκια.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα.
Φέρνουμε τη μερέντα στη πυκνότητα που θέλουμε προσθέτοντας ή λίγο νερό ή λίγο χαρουπάλευρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου