Τυρόψωμο!

Στην Ελλάδα αγαπάμε τόσο την φέτα όσο και το ψωμί και αυτό το ζευγάρι, μαζί με μερικές ελιές, είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για ένα γρήγορο σνακ μεταξύ των γευμάτων. 

Τυρόψωμα, πωλούνται σε κάθε αρτοποιείο σε ολόκληρη τη χώρα, είναι αλμυρά ψωμιά που παρασκευάζονται από κοινή ζύμη ψωμιού προσθέτοντας φέτα στο κουρκούτι, γεγονός που το καθιστά εύκολο να τα απολαύσετε ακόμη και στον δρόμο.

Το τυρόψωμο μπορεί να αρωματιστεί με ρίγανη, ελιές, ή ακόμη και λιαστές ντομάτες σε μια «ειδική» έκδοση. Όταν τ
ο τυρόψωμο γίνεται στο σπίτι ο κατάλογος από καρυκεύματα, βότανα, τυρί ή ακόμη και αλεύρι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ατελείωτες. 
Εδώ σας δίνω τη βασική συνταγή, που κάνουμε στο σπίτι. Μπορείτε να είστε πιο δημιουργικοί και να δοκιμάσετε διάφορες προσθήκες ή απλώς ακολουθήστε αυτήν την κλασική παραδοσιακή εκδοχή.

Τυρόψωμο
Υλικά για ένα μεγάλο ή δύο μικρά καρβέλια

  • 500γρ αλεύρι 
  • 8gr ξηρή μαγιά 
  • 350γρ χλιαρό νερό 
  • 1 κουταλάκι αλάτι 
  • 2Tbsps ελαιόλαδο 
  • 250γρ φέτα τριμμένη 
Εκτέλεσις: 
Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ βάζουμε το αλεύρι, με το αλάτι, το ελαιόλαδο και τη μαγιά στην μέση. Προσθέτουμε το νερό σιγά - σιγά και τελευταία την φέτα θρυμματισμένη. Χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι ή το χέρι σας ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια υγρή, κολλώδης ζύμη (περίπου 30 δευτερόλεπτα) προσθέτοντας επιπλέον νερό αν χρειαστεί. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε ζεστό μέρος μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Πασπαλίστε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας σας και τοποθετείστε επάνω την ζύμη. Ζυμώστε την ελαφρά, αφού έχετε πασπαλίσει και τα χέρια σας με αλεύρι για να μην κολλάει και σχηματίστε ένα ή δύο καρβέλια.



Τοποθετήστε το ή τα καρβέλια σας σε ταψί που έχετε αλείψει λάδι από πριν. Καλύψτε τη ζύμη χαλαρά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε το να σταθεί σε ένα ζεστό, χωρίς ρεύματα σημείο μέχρι σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 C.

Όταν το καρβέλι ή οι φραντζόλες έχουν φουσκώσει και είναι έτοιμες, βγάζετε την πετσέτα και μεταφέρετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 40 - 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Το είδα: cookmegreek.blogspot.gr

Σημείωσις: έκανα κάποιες επεμβάσεις στην μετάφραση σύμφωνα με το πως ζυμώνω ή φτιάχνω τυρόψωμο εγώ. Εσείς μπορείτε να ρίξετε και μία ματιά στον σύνδεσμο!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου