ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ - Γ

Γαρίφαλο 
Ανακουφίζει από τον πονόδοντο 
Το γαρίφαλο και το λάδι που παρασκευάζεται από αυτό έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Το γαριφαλέλαιο ανακουφίζει από τον πονόδοντο, τον πόνο από τσιμπήματα εντόμων και τον εμετό ενώ αναστέλλει τη ναυτία. Το γαρίφαλο είναι χωνευτικό, αφρο*δισιακό, ανθελμινθικό, σπασμολυτικό. Το άρωμα των γαριφάλων απωθεί τα κουνούπια και τον σκόρο.

Γέο 
Θεραπεύει και την ουλίτιδα 
Η ισχυρή στυπτικότητά του, σε συνδυασμό με τις πεπτικές ιδιότητές του το καθιστά χρήσιμο σε εντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια, η δυσεντερία, η βλεννώδης κολίτιδα και παρόμοιες παθήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ναυτία και τον εμετό. Θεραπεύει την ουλίτιδα, ενώ εσωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα εμπύρετα κρυολογήματα και στην καταρροή.
Γεράνι 
Ενυδατώνει το δέρμα, πολεμά τον έρπη 
Ανοίγει τους φραγμένους πόρους του δέρματος, ενυδατώνει, πολεμά τον έρπητα, το έκζεμα, τα λιπαρά μαλλιά και την κυτταρίτιδα. Ανακουφίζει από την κακή κυκλοφορία, τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, τη φλεβίτιδα, την κατακράτηση υγρών ενώ είναι και εντομοαπωθητικό. Βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, έντασης, στρες, νευρικότητας, άγχους, συναισθηματικής αστάθειας και της επιλόχειου κατάθλιψης. 
Γκαλέγκα 
Αντιδιαβητικό 
Ενδείκνυται για την αγωγή κατά του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι γαλακταγωγό -σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται ότι αυξάνει τη ροή του γάλακτος ακόμη και κατά 50%- διουρητικό και εφιδρωτικό. Επίσης, βοηθά στην ανάπτυξη των μαστικών αδένων.
Γκι - Ιξός 
Πολεμά την αρτηριοσκλήρωση 
Επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, μειώνει την πίεση του αίματος και βοηθά στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης. Επίσης, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της υπέρτασης, όπως οι ζαλάδες και οι πονοκέ*φαλοι. Ενδείκνυται για όσους έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή πάσχουν από προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος. 
Γκλομπουλάρια 
Φάρμακο κατά της ισχιαλγίας 
Φυτό ελαφρώς καθαρτικό, αντιπυρετικό, εφιδρωτικό, στομαχικό και κατά της ισχιαλγίας. Το τσάι του χρησιμεύει ως καθαρτικό και το αφέψημά του βοηθά στην καταπολέμηση της ισχιαλγίας. Συναντάται σε όλη την Ελλάδα σε ξηρούς, άγονους τόπους και τα άνθη του έχουν μπλε χρώμα. 
Γλιστρίδα 
Καθαρίζει το αίμα 
Συστήνεται κατά της χολολιθίασης, είναι ευεργετική στην κολίτιδα και τις αμοιβάδες και θεωρείται αφροδισιακή. Προτείνεται για τον καθαρισμό του αίματος, τη δυσκοιλιότητα και τις φλεγμονές του ουροποιητικού. Οι αρχαίοι τη θεωρούσαν ταινιοκτόνα και τη συνιστούσαν κατά των μουδιασμάτων των μυών. 
Γλυκάνισος 
"Ξυπνά" το νευρικό σύστημα 
Θεωρείται ότι καταπολεμά την ατονία. "Ξυπνά" το νευρικό σύστημα και τονώνει τις λειτουργίες ζωτικών οργάνων, όπως του ήπατος, των πνευμόνων, της καρδιάς και του εγκεφάλου. Παράλληλα έχει ιδιότητες αποχρεμπτικές, βοηθά στη χώνεψη, στη μείωση της βουλιμίας, είναι διουρητικό, αντισπασμωδικό και εμμηναγωγό. 

Γλυκόριζα 
Διουρητική και κατά του βήχα 
Από τον χυμό της ρίζας του παρασκευάζεται η γνωστή γιάμπολη από τις οποίες φτιάχνονταν παραδοσιακά οι μαύρες παστίλιες για τον λαιμό. Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται ως μαλακτικό και κατά του βήχα. Επίσης, είναι διουρητική και ευεργετική στο κρυολόγημα, στην πνευμονία και στον πλευρίτη. Εχει υπακτική και αντιρευματική δράση ενώ θεωρείται κατάλληλη για τον διαβήτη. 
Μπορείτε - για προληπτικούς λόγους - να πίνετε αφέψημα γλυκόριζας μία φορά την ημέρα. Στα φαρμακεία θα τη βρείτε ως βάμμα -που είναι πιο δραστικό -, ενώ κυκλοφορούν και καραμέλες για τον πονόλαιμο και τον βήχα. Η γλυκόριζα σε βάμμα ή ως συστατικό μείγματος (που καθορίζεται από το γιατρό σας) χρησιμοποιείται κυρίως για να αντιμετωπίσει συμπτώματα ασθένειας που έχει ήδη εκδηλωθεί. Η χρήση της θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

ΕΝΔΕΙΞΗ- Βότανα και τροφές
Γαστρεντερίτιδα Αγκινάρα, καρυδιά, κετραρία, φλόμος
Γαστρίτιδα: καρότο, λάχανο, μάραθο (φινόκιο), σύκο, μαρούλι, λεμόνι, πιπεριά, μέλι, πατάτα, φασκόμηλο, γιαούρτι, κολοκύθι.
Γήρας: σκόρδο, βερίκοκο, πορτοκάλι, καρότο, κάστανο, λάχανο, κεράσι, κρεμμύδι, σύκο, φύτρα, λεμόνι, μήλο, φουντούκι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γκρέιπ φρουτ, σίκαλη, σόγια, γιαούρτι.
Γρίπη: σκόρδο, πορτοκάλι, κανέλλα, λάχανο, κρεμμύδι, φύτρα, λεμόνι, μέντα, μέλι, κουκουνάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, γιαούρτι.

Γιατροσόφια
Γαστρίτιδα: Ένα από τα πιο δραστικά αφεψήματα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση τής γαστρίτιδας, είναι η γλυκόριζα. Το βότανο αυτό παράγει μια βλέννα στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματά του, περιορίζοντας τις εκκρίσεις τών οξέων. Για να το παρασκευάσετε, θα αναμείξετε σε μισό λίτρο βραστό νερό μία κουταλιά τής σούπας γλυκόριζα σε μορφή σκόνης, θα την αφήσετε για 10 λεπτά και ύστερα θα τη σουρώσετε. Πίνετε αυτό το τσάι κρύο, 2-3 φορές τη μέρα πριν από τα γεύματα. Προσοχή, όμως! Η λήψη γλυκόριζας είναι απαγορευτική για τους υπερτασικούς.


Γρίπη

Ευκάλυπτος: Μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζετε 10 γραμμάρια φύλλα ευκαλύπτου και 10 γραμμάρια φύλλα δεντρολίβανου με κορυφές και κάνετε εισπνοές πάνω από τον βραστό ατμό 5- 10 φορές την ημέρα.
Κρεμμύδι: Aν νιώθετε καταβεβλημένοι και φοβάστε ότι τα «προεόρτια» τής γρίπης είναι προ τών πυλών, πριν πέσετε για ύπνο, κόψτε ένα ξερό κρεμμύδι στη μέση και ακουμπήστε το στο κομοδίνο σας. Mπορεί να σας ενοχλεί η μυρωδιά του στην κρεβατοκάμαρα, αλλά το κρεμμύδι λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά ιούς και μικρόβια καθαρίζοντας το περιβάλλον.
Λεμόνι: Πίνετε καθημερινά, τον χυμό δύο λεμονιών αφού έχετε προσθέσει και δύο κουταλιές τής σούπας μέλι και λίγη κανέλα κοπανισμένη.
Μήλο: Aν είστε ενήλικοι, αρρωστήσατε πριν από λίγο καιρό με γρίπη και αργείτε να συνέλθετε τελείως, δοκιμάστε μια αρκετά «ακραία» αλλά αποτελεσματική θεραπεία με μήλα. Για 2 έως το πολύ 3 μέρες πρέπει να διατρέφεστε αποκλειστικά και μόνο με μισό έως ένα κιλό τριμμένα μήλα τη μέρα. Πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, τα μήλα ενισχύουν την άμυνα, ενώ οι απλοί υδατάνθρακες που περιέχουν αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό, προσφέροντάς του άφθονη ενέργεια. Aν ψωνίσετε μήλα γι’ αυτόν το σκοπό, προτιμήστε να προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια.
Πιπερόριζα: Oι φαρμακευτικές ιδιότητες τής πιπερόριζας (τζίντζερ) -που εδώ και αιώνες αντιμετωπιζόταν ως πανάκεια στην Aνατολή- σήμερα πια αναγνωρίζονται και από τη Δύση. Aν γυρίσατε στο σπίτι σας και νιώθετε τα προεόρτια της γρίπης να σας τριγυρίζουν, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχετε «κομμάρες» και μυϊκούς πόνους, κάντε, πριν πέσετε για ύπνο, ένα 15λεπτο καυτό ποδόλουτρο με 1-2 ρίζες φρέσκιας πιπερόριζας ή 2-3 κουταλάκια πιπερόριζας σε σκόνη.
Σαλέπι: Tο σαλέπι αποτελεί θαυμαστό όπλο ενάντια στην έξαρση των εποχικών νόσων. Φτιάχνεται από τις ρίζες ενός φυτού, που ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στον ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με το όνομα «όρχις» (Orchis mascula, της οικογενείας τών Ορχιδωδών). Τού αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως «σερνικοβότανο», το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά! Στις ρίζες αυτού τού φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί. Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη. Το σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό (εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει), προληπτικό τού κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι, καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: Φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή». Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά τού βήχα και όλων των παθήσεων τού θώρακα, αλλά και τού στομάχου και τών εντέρων.


Πηγή: users.sch.gr

Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας η την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας

Πατώντας "λεξικό", θα δείτε και τα υπόλοιπα γράμματα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου