Μπορούν κάποιες τροφές να αποτρέψουν ή να περιορίσουν
τις βλάβες που προκαλεί η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών;
Στο ερώτημα αυτό, η επιστήμη έχει απαντήσει καταφατικά.
Τέτοιες τροφές είναι όσες έχουν υψηλό δείκτη ικανότητας απορρόφησης ριζών οξυγόνου (μονάδες ORAC - Oxygen Radical Absorption Capacity). Ο δείκτης, που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις αντιγηραντικές ιδιότητες κάθε τροφής, προκύπτει από την ανάλυση των
αντιοξειδωτικών που περιέχει η τροφή, αλλά και από το πόσο καλά αφομοιώνονται και χρησιμοποιούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 3.000 μονάδων ORAC ημερησίως ή 5.000 μονάδες για μεγαλύτερη προστασία.
ΤΡΟΦΗ -(ΔΕΙΚΤΗΣ ORAC ανά 100 γραμμ.)
τις βλάβες που προκαλεί η υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών;
Στο ερώτημα αυτό, η επιστήμη έχει απαντήσει καταφατικά.
Τέτοιες τροφές είναι όσες έχουν υψηλό δείκτη ικανότητας απορρόφησης ριζών οξυγόνου (μονάδες ORAC - Oxygen Radical Absorption Capacity). Ο δείκτης, που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις αντιγηραντικές ιδιότητες κάθε τροφής, προκύπτει από την ανάλυση των
αντιοξειδωτικών που περιέχει η τροφή, αλλά και από το πόσο καλά αφομοιώνονται και χρησιμοποιούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση 3.000 μονάδων ORAC ημερησίως ή 5.000 μονάδες για μεγαλύτερη προστασία.
ΤΡΟΦΗ -(ΔΕΙΚΤΗΣ ORAC ανά 100 γραμμ.)
- Αβοκάντο 782
- Αγγούρι 54
- Αγκινάρα 400
- Ακτινίδιο 602
- Αλφάλφα 931
- Αρακάς βρασμένος 364
- Αχλάδι 134
- Βατόμουρα κόκκινα 1.848
- Βατόμουρα μπλε 2.564
- Βερίκοκα αποξηραμένα 289
- Βερίκοκα φρέσκα 164
- Γκρέιπφρουτ ροζ χρώματος 1.447
- Γλυκοπατάτα 301
- Δαμάσκηνα φρέσκα 949
- Δαμάσκηνα φυσικώς αποξηραμένα 5.770
- Καλαμπόκι 402
- Καρότα 207
- Καρπούζι 10
- Κεράσια 670
- Κολοκύθα κίτρινη 150
- Κολοκυθάκια 176
- Κουνουπίδι βρασμένο 397
- Κράμβη 1.770
- Κρεμμύδια 450
- Λαχανάκια Βρυξελλών 980
- Λάχανο κατσαρό 1.770
- Λάχανο σύνηθες 298
- Μαρούλι 262
- Μελιτζάνα 386
- Μήλο 218
- Μπανάνα 221
- Μπρόκολο 1.335
- Ντομάτα 189
- Παντζάρι (καρπός) 840
- Πατάτα 313
- Πεπόνι 252
- Πιπεριά κόκκινη 710
- Πορτοκάλι 1.904
- Ροδάκινο 158
- Σέλινο 61
- Σκόρδο 1.939
- Σμέουρα 2.400
- Σπανάκι βρασμένο 909
- Σπανάκι ωμό 1.665
- Σταφίδες φυσικώς αποξηραμένες 2.830
- Σταφύλια κόκκινα 739
- Τεύτλα 841
- Τοφού σόγιας 213
- Φασόλια βρασμένα 503
- Φράουλες 2.436
* Ενδεικτική περιεκτικότητα σε μονάδες ORAC ορισμένων φυτικών τροφών. Τροφές που δεν αναφέρονται στον πίνακα, όπως το αγουρο ελαιόλαδο, όλοι οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια και επίσης το τσάι, το κακάο, η πικρή σοκολάτα, το κρασί και τα ιχθυέλαια έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ασκούν ισχυρή αντιγηραντική δράση.
Ενδυκτικά, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Goji Berry (γκότζι μπέρι): Το γκότζι μπέρι έχει ευεργετικές ιδιότητες, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, γι’ αυτό και θεωρείται υπερτροφή (superfood). Πρόκειται για ένα κόκκινο άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο το οποίο περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, η αμέσως επόμενη πιο αντιοξειδωτική τροφή είναι το βατόμουρο έχει 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες. Δηλαδή το γκότζι μπέριέχει πάνω από 10 φορές πιο ισχυρό σε αντιοξειδωτικά από το δεύτερο στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών!
Βατόμουρα: Τα βατόμουρα έχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Ακόμη, τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε φολλικό οξύ, όπως επίσης και σε φυτοχημικά (ανθοκυάνες και φλαβονοειδή), αυξάνοντας την αντιοξειδωτική τους δράση. Σύμφωνα με διάφορες δημοσιεύσεις τα βατόμουρα βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας των πιο αντιοξειδωτικών τροφών.
Κόκκινα φασόλια: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Απομακρύνουν γρήγορα τις τοξίνες από τον οργανισμό και αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές πηγές φλαβονοειδών, κατέχοντας την τρίτη θέση μετά τα βατόμουρα (ορισμένες μελέτες κατατάσσουν τα κόκκινα φασόλια πιο ψηλά από τα βατόμουρα).
Αγκινάρα: Πλούσια σε ανθοκυανίνη, ρουτίνη, λουτεολίνη και άλλα αντιοξειδωτικά, η αγκινάρα, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλα τα λαχανικά. Προσθέστε την αγγινάρα στη σαλάτα ή την πίτσα σας, έτσι ώστε να το καταναλώνετε πιο εύκολα και πιο συχνά.
Σπανάκι: Σε μια από τις πρώτες θέσεις αντιοξειδωτικών λαχανικών βρίσκεται και το σπανάκι, στο οποίο έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από 10 είδη φλαβονοειδών, ενώ είναι πλούσιο και σε πολυφαινόλες.
Κεράσια: Κατάλληλα για σνακ με ελάχιστες θερμίδες ανά πάσα στιγμή της ημέρας, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες (στις οποίες οφείλουν το χρώμα τους), προστατεύοντας τα κύτταρα και σε άλλα φλαβονοειδή, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη C. Είναι πλούσια και σε βήτα-καροτένιο, το οποίο μέσα στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Ρίγανη: Με πολλές πηγές να αναφέρουν ότι η ρίγανη αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες αντιοξειδωτικές τροφές, με μέχρι και 20 φορές πιο υψηλή δράση από άλλα βότανα, σίγουρα κάνουμε καλά που την πασπαλίζουμε στη χωριάτικη σαλάτα μας. Κάποιες μελέτες την αναγνωρίζουν ως 4 φορές πιο αντιοξειδωτική και από τα βατόμουρα, ενώ φαίνεται να ξεπερνάει και τα μήλα, αλλά και τα πορτοκάλια σε αντιοξειδωτική δράση.
Καρύδια: Περιέχουν τα πιο πολλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και το γεγονός ότι καταναλώνονται άψητα τους δίνει μεγάλη αξία, αφού με το ψήσιμο τα αντιοξειδωτικά μιας τροφής μειώνονται ως προς την ποιότητά τους. Ακόμα, σύμφωνα με αμερικάνικες έρευνες, τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στο καρύδι, είναι πιο ισχυρά από τη βιταμίνη Ε. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι και τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.
Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πληθώρα αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων και σε πολυφαινόλες, σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως υπερτροφή. Τα πειράματα των ερευνητών, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνάει ακόμα και κάποια φρούτα.
Φράουλες: Οι φράουλες είναι φρούτα, των οποίων και μόνο η εμφάνιση και το χρώμα, μας φτιάχνουν τη διάθεση, πόσο μάλλον η υπέροχη γεύση τους. Το καλύτερο είναι πως είναι τόσο χαμηλές σε θερμίδες, που μπορείτε να φάτε όσες θέλετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένας άλλος επίσης λόγος για τον οποίο αυτά τα φρούτα θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας είναι πως βρίθουν αντιοξειδωτικών και μπορείτε να τα απολαύσετε σχεδόν με όποιο τρόπο θέλετε. Είτε σαν επιδόρπιο, είτε σε smoothies, σε σαλάτες, ακόμη και σε κοκτέιλ - απλά φροντίστε να τις τρώτε όσο είναι ακόμη φρέσκιες.
Cranberries: Το cranberries είναι πραγματικά μια σούπερ-τροφή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του ουροποιητικού και πιθανώς άλλων λοιμώξεων. Δεδομένου ότι είναι γενικά πολύ ξινά για να τα φάτε φρέσκα, δοκιμάστε τις κονσερβοποιημένες ποικιλίες και χρησιμοποιήστε τα τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα.
Σμέουρα: Τα σμέουρα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, από αμυγδαλίτιδα, μέχρι για πόνους στο στομάχι, αλλά και για την ενδυνάμωση της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη. Τώρα ξέρουμε ότι αυτά τα μούρα δεν είναι μόνο μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά επίσης έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μπορείτε να τα βρείτε και κατεψυγμένα και να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να τα φάτε τα με γιαούρτι για πρωινό.
Μύρτιλλα: Τα μύρτιλλα είναι ένα ακόμη «θαυματουργό» είδος μούρων, που αποτελούν πραγματικά σούπερ τροφές. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, υπάρχουν επίσης προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μύρτιλλα μπορεί να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Καλύτερα να τα καταναλώνετε ωμά, καθώς διατηρούν της περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.
Γαρίφαλα: Ποιος θα φανταζόταν ότι το γαρίφαλο, που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πιάτα κοτόπουλου, πίτες με κιμά, αλλά και γλυκά, θα μπορούσε να έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία; Το συγκεκριμένο μπαχαρικό βρίσκεται στο top 10 της λίστα των τροφών με αντιοξειδωτικά.
Αν και είναι λίγο δύσκολο να πάρετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών από αυτό το μπαχαρικό -απλώς και μόνο επειδή το χρησιμοποιούμε συνήθως σε μικρές ποσότητες- θα πρέπει να προσπαθείτε να το συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Χυμός σταφυλιού: Γνωρίζετε ήδη ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, κάνει καλό στην υγεία. Αλλά ο χυμός του σταφυλιού φαίνεται να είναι ακόμη καλύτερος -τουλάχιστον όσον αφορά στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών.
Η έρευνα έχει δείξει ότι ο χυμός του κόκκινου σταφυλιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και φλεγμονών που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις. Η δράση αυτή έχει συνδεθεί με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες του χυμού. Αλλά προσέξτε: ο χυμός του σταφυλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να προσθέσει αρκετές θερμίδες στη διατροφή σας. Μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, αραιωμένο με νερό.
Ρόδι: Είναι από τα λίγα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς μας την ευκαιρία να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική τους αξία. Ο καρπός ροδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε θερμίδες (80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). Είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες C, Κ, φυλλικό οξύ σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Πληθώρα μελετών υποστηρίζουν ότι το ρόδι είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Ένα μικρό ποτήρι χυμό ροδιού ξεπερνάει κατά πολύ την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε μονάδες ORAC. Η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες βρέθηκε ότι είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του σταφυλιού, του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η υψηλή περιεκτικότητα των ροδιών σε αντιοξειδωτικές ουσίες μας προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδεις παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου. Τα ρόδια βοηθάνε επίσης στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντιμικροβιακά , αντιβακτηριδιακά και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα πεπτικών διαταραχών. Έχουν στυπτικές ιδιότητες γι’ αυτό και βοηθούν σε περιπτώσεις διάρροιας. Επίσης, συμβάλουν στη γρήγορη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.
Πηγές:
alttherapy.blogspot.gr
www.healthyliving.gr
www.clickatlife.gr
Ενδυκτικά, τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά
Goji Berry (γκότζι μπέρι): Το γκότζι μπέρι έχει ευεργετικές ιδιότητες, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, γι’ αυτό και θεωρείται υπερτροφή (superfood). Πρόκειται για ένα κόκκινο άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο το οποίο περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, η αμέσως επόμενη πιο αντιοξειδωτική τροφή είναι το βατόμουρο έχει 2.400 αντιοξειδωτικές μονάδες. Δηλαδή το γκότζι μπέριέχει πάνω από 10 φορές πιο ισχυρό σε αντιοξειδωτικά από το δεύτερο στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών!
Βατόμουρα: Τα βατόμουρα έχουν πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης C. Ακόμη, τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε φολλικό οξύ, όπως επίσης και σε φυτοχημικά (ανθοκυάνες και φλαβονοειδή), αυξάνοντας την αντιοξειδωτική τους δράση. Σύμφωνα με διάφορες δημοσιεύσεις τα βατόμουρα βρίσκεται στη 2η θέση της λίστας των πιο αντιοξειδωτικών τροφών.
Κόκκινα φασόλια: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Απομακρύνουν γρήγορα τις τοξίνες από τον οργανισμό και αποτελούν μια από τις πιο σημαντικές πηγές φλαβονοειδών, κατέχοντας την τρίτη θέση μετά τα βατόμουρα (ορισμένες μελέτες κατατάσσουν τα κόκκινα φασόλια πιο ψηλά από τα βατόμουρα).
Αγκινάρα: Πλούσια σε ανθοκυανίνη, ρουτίνη, λουτεολίνη και άλλα αντιοξειδωτικά, η αγκινάρα, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλα τα λαχανικά. Προσθέστε την αγγινάρα στη σαλάτα ή την πίτσα σας, έτσι ώστε να το καταναλώνετε πιο εύκολα και πιο συχνά.
Σπανάκι: Σε μια από τις πρώτες θέσεις αντιοξειδωτικών λαχανικών βρίσκεται και το σπανάκι, στο οποίο έχουν διαπιστωθεί περισσότερα από 10 είδη φλαβονοειδών, ενώ είναι πλούσιο και σε πολυφαινόλες.
Κεράσια: Κατάλληλα για σνακ με ελάχιστες θερμίδες ανά πάσα στιγμή της ημέρας, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες (στις οποίες οφείλουν το χρώμα τους), προστατεύοντας τα κύτταρα και σε άλλα φλαβονοειδή, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη C. Είναι πλούσια και σε βήτα-καροτένιο, το οποίο μέσα στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Ρίγανη: Με πολλές πηγές να αναφέρουν ότι η ρίγανη αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες αντιοξειδωτικές τροφές, με μέχρι και 20 φορές πιο υψηλή δράση από άλλα βότανα, σίγουρα κάνουμε καλά που την πασπαλίζουμε στη χωριάτικη σαλάτα μας. Κάποιες μελέτες την αναγνωρίζουν ως 4 φορές πιο αντιοξειδωτική και από τα βατόμουρα, ενώ φαίνεται να ξεπερνάει και τα μήλα, αλλά και τα πορτοκάλια σε αντιοξειδωτική δράση.
Καρύδια: Περιέχουν τα πιο πολλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και το γεγονός ότι καταναλώνονται άψητα τους δίνει μεγάλη αξία, αφού με το ψήσιμο τα αντιοξειδωτικά μιας τροφής μειώνονται ως προς την ποιότητά τους. Ακόμα, σύμφωνα με αμερικάνικες έρευνες, τα αντιοξειδωτικά που συναντάμε στο καρύδι, είναι πιο ισχυρά από τη βιταμίνη Ε. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι και τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.
Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πληθώρα αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων και σε πολυφαινόλες, σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ως υπερτροφή. Τα πειράματα των ερευνητών, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνάει ακόμα και κάποια φρούτα.
Φράουλες: Οι φράουλες είναι φρούτα, των οποίων και μόνο η εμφάνιση και το χρώμα, μας φτιάχνουν τη διάθεση, πόσο μάλλον η υπέροχη γεύση τους. Το καλύτερο είναι πως είναι τόσο χαμηλές σε θερμίδες, που μπορείτε να φάτε όσες θέλετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένας άλλος επίσης λόγος για τον οποίο αυτά τα φρούτα θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής μας είναι πως βρίθουν αντιοξειδωτικών και μπορείτε να τα απολαύσετε σχεδόν με όποιο τρόπο θέλετε. Είτε σαν επιδόρπιο, είτε σε smoothies, σε σαλάτες, ακόμη και σε κοκτέιλ - απλά φροντίστε να τις τρώτε όσο είναι ακόμη φρέσκιες.
Cranberries: Το cranberries είναι πραγματικά μια σούπερ-τροφή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτού του φρούτου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του ουροποιητικού και πιθανώς άλλων λοιμώξεων. Δεδομένου ότι είναι γενικά πολύ ξινά για να τα φάτε φρέσκα, δοκιμάστε τις κονσερβοποιημένες ποικιλίες και χρησιμοποιήστε τα τόσο σε γλυκά, όσο και σε αλμυρά πιάτα.
Σμέουρα: Τα σμέουρα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, από αμυγδαλίτιδα, μέχρι για πόνους στο στομάχι, αλλά και για την ενδυνάμωση της μήτρας κατά την εγκυμοσύνη. Τώρα ξέρουμε ότι αυτά τα μούρα δεν είναι μόνο μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά επίσης έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μπορείτε να τα βρείτε και κατεψυγμένα και να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να τα φάτε τα με γιαούρτι για πρωινό.
Μύρτιλλα: Τα μύρτιλλα είναι ένα ακόμη «θαυματουργό» είδος μούρων, που αποτελούν πραγματικά σούπερ τροφές. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, υπάρχουν επίσης προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μύρτιλλα μπορεί να καταπολεμούν τη χοληστερόλη και να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Καλύτερα να τα καταναλώνετε ωμά, καθώς διατηρούν της περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.
Γαρίφαλα: Ποιος θα φανταζόταν ότι το γαρίφαλο, που χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πιάτα κοτόπουλου, πίτες με κιμά, αλλά και γλυκά, θα μπορούσε να έχει και σημαντικά οφέλη για την υγεία; Το συγκεκριμένο μπαχαρικό βρίσκεται στο top 10 της λίστα των τροφών με αντιοξειδωτικά.
Αν και είναι λίγο δύσκολο να πάρετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών από αυτό το μπαχαρικό -απλώς και μόνο επειδή το χρησιμοποιούμε συνήθως σε μικρές ποσότητες- θα πρέπει να προσπαθείτε να το συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
Χυμός σταφυλιού: Γνωρίζετε ήδη ότι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, κάνει καλό στην υγεία. Αλλά ο χυμός του σταφυλιού φαίνεται να είναι ακόμη καλύτερος -τουλάχιστον όσον αφορά στα επίπεδα των αντιοξειδωτικών.
Η έρευνα έχει δείξει ότι ο χυμός του κόκκινου σταφυλιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και φλεγμονών που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις. Η δράση αυτή έχει συνδεθεί με την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες του χυμού. Αλλά προσέξτε: ο χυμός του σταφυλιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να προσθέσει αρκετές θερμίδες στη διατροφή σας. Μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτήρι χυμό την ημέρα, αραιωμένο με νερό.
Ρόδι: Είναι από τα λίγα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς μας την ευκαιρία να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική τους αξία. Ο καρπός ροδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός σε θερμίδες (80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια). Είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες C, Κ, φυλλικό οξύ σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Πληθώρα μελετών υποστηρίζουν ότι το ρόδι είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Ένα μικρό ποτήρι χυμό ροδιού ξεπερνάει κατά πολύ την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα σε μονάδες ORAC. Η συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά και συγκεκριμένα σε πολυφαινόλες βρέθηκε ότι είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του σταφυλιού, του πράσινου τσαγιού και του κόκκινου κρασιού. Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι αυτή η υψηλή περιεκτικότητα των ροδιών σε αντιοξειδωτικές ουσίες μας προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδεις παθήσεις και από διάφορες μορφές καρκίνου. Τα ρόδια βοηθάνε επίσης στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, είναι αντιμικροβιακά , αντιβακτηριδιακά και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα πεπτικών διαταραχών. Έχουν στυπτικές ιδιότητες γι’ αυτό και βοηθούν σε περιπτώσεις διάρροιας. Επίσης, συμβάλουν στη γρήγορη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα.
Πηγές:
alttherapy.blogspot.gr
www.healthyliving.gr
www.clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου