Απαλλαγείτε από τις καούρες

Η καούρα του στομάχου αποτελεί μία κοινή αλλά και πολύ ενοχλητική διαταραχή μετά το φαγητό. Κάποιες φορές, κάνει την εμφάνισή της μετά από ένα βαρύ γεύμα, άλλες φορές όμως αιτία μπορεί να αποτελεί το στρες ή ένας έντονος ρυθμός ζωής, παράγοντες που δρουν αρνητικά πάνω στη διαδικασία της πέψης. Όποια κι αν είναι η αιτία που την προκαλεί, η καούρα γίνεται αισθητή ως ένας ερεθισμός σε γαστροοισοφαγικό επίπεδο που συνοδεύεται από μία όξινη ή πικρή γεύση στον λαιμό. Η αίσθηση αυτή εντείνεται στην ξαπλωτή στάση και μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες. Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ήπια και εμφανίζονται σποραδικά, τότε μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμες ορισμένες φυσικές θεραπείες…

Πού οφείλονται οι καούρες
Συνήθως οι καούρες παρουσιάζονται μετά από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα, καθώς και όταν ξαπλώνετε ή καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό. Οι καούρες οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα (της «μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου), που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, σε αντίθεση με αυτόν του στομάχου, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο.
Οι συχνές καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισο­φα­γικής παλινδρόμησης, της πάθησης που οφείλεται στην κακή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα, η οποία εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί 4 στους 10 Έλληνες. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνεχής έκθεση του βλεννογόνου του οισοφάγου στα καυστικά γαστρικά υγρά του στο­μά­χου προκαλεί πληγές στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα). Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, αυτό δεν συμβαίνει συχνά και οι περισσότεροι ταλαιπωρούνται κυρίως από καούρες και δυσπεψία.

Πώς να τις αποφύγετε

  • Το αγαπημένο σφιχτό τζιν, ένα τσιγάρο ή ένας υπνάκος μετά το φαγητό μπορεί να έχουν «παρενέργειες». Ιδού, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε για καλή χώνεψη χωρίς καούρες:
  • Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό› Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό Ή μετά από αυτό› Τα αεριούχα ποτά μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Μη φορτώνετε το στομάχι σας› Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Να προτιμάτε τα μικρά γεύματα! Επίσης, να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σας.
  • Με μέτρο το αλκοόλ› Το αλκοόλ, όπως και τα αναψυκτικά, χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.
  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό› Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.
  • Κάντε μια βόλτα μετά το ­γεύμα› Μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο. 
  • Ελέγξτε το βάρος σας› Το περιττό βάρος, ιδίως όταν συσσωρεύεται στον κορμό, πιέζει το στομάχι, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες. Επίσης, οι υπέρβαροι τείνουν να έχουν πιο χαλαρό οισοφαγικό σφιγκτήρα και να ταλαιπωρούνται έως και 2-3 φορές συχνότερα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν› Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες. Συνιστάται, μάλιστα, να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σάς ταλαιπωρούν και τη νύχτα.
  • Φοράτε χαλαρά ρούχα› Τα ρούχα που πιέζουν την κοιλιά μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση. 
Τα βότανα που καταπραΰνουν 
Μία καλή συνήθεια για εσάς που υποφέρετε από καούρες του στομάχου είναι να πίνετε ένα αφέψημα από βότανα που δρουν ευεργετικά σε γαστροοισοφαγικό επίπεδο και την ίδια στιγμή έχουν ευχάριστη γεύση: για παράδειγμα, 
ο βασιλικός και το χαρούπι διακρίνονται για τις αντισπασμωδικές τους ιδιότητες, ενώ η μαντζουράνα ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση στους βλεννογόνους. Για να προετοιμάσετε το αφέψημα, ρίξτε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 3 γραμμάρια από φύλλα βασιλικού, 3 γραμμάρια από άνθη και φύλλα μαντζουράνας και 4 γραμμάρια από άνθη χαρουπιάς. Αφήστε τα βότανα να απελευθερώσουν τα πολύτιμα συστατικά τους για μερικά λεπτά και πιείτε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε κύριο γεύμα. 
Το χαμομήλι: Η δράση του είναι ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδης και αντισπασμωδική. Επίσης, έχει την ιδιότητα να μειώνει τα οξέα του στομάχου. 

Τα αφεψήματα χαμομηλιού και φασκόμηλου λειτουργούν ως ήπια κατασταλτικά στην αντιμετώπιση της γαστρίτιδας και της δυσπεψίας. Ιδέα! Αν δεν σας αρέσει η γεύση τους, ετοιμάστε έγχυμα με ρίζα γλυκόριζας, ένα βότανο που έχει επουλωτική δράση και βοηθά στην αποκατάσταση του διαβρωμένου βλεννογόνου του στομάχου. Μουλιάστε λίγο από το βότανο σε βραστό νερό και πιείτε πριν το φαγητό.
Το μελισσόχορτο: Δρα κατευναστικά και ενδείκνυται εάν είστε νευρικοί και τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται εξαιτίας του άγχους.
Ο μαραθόσπορος ή το γλυκάνισο: Και οι δύο σπόροι ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη.
Η πιπερόριζα (τζίντζερ): Το ρόφημα πιπερόριζας διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από τις καούρες.
Μείγμα βοτάνων: Για ένα πιο δραστικό ρόφημα, σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό ρίξτε ένα κουταλάκι χαμομήλι, ένα κουταλάκι μελισσόχορτο και λίγους μαραθόσπορους.
Η μέντα, χάρη στη σπασμολυτική της δράση, χαλαρώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος και το αφέψημα από τα φύλλα της βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. 
Ιδέα! Για να ανακουφιστείτε γρηγορότερα, προσθέστε στο αφέψημα δενδρομολόχα ή άγριο γεράνι (μειώνουν τις όξινες εκκρίσεις).
Μασήστε μαστίχα ύστερα από κάθε γεύμα. Διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου, δρώντας έτσι προστατευτικά στα ενοχλήματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Φάτε ένα αλκαλικό σνακ
Ιδιαίτερη ανακούφιση μπορούν να προσφέρουν και τα αλκαλικά τρόφιμα, τα οποία περιορίζουν την επιθετικότητα από τα οξέα που εισάγονται στον οργανισμό μέσω της διατροφής. Πράσινο φως λοιπόν για το καλαμπόκι, τη σόγια, τα λαχανικά, τις μαύρες ελιές, τα όσπρια και τις ώριμες μπανάνες. Δοκιμάστε ακόμα να μασήσετε μερικά αμύγδαλα ή να πιείτε μισό ποτήρι από χυμό λάχανου ή πατάτας, που έχουν την ιδιότητα να αποκαθιστούν το pH του στομάχου σε περίπτωση υπεροξύτητας.


Βότανο Αχιλλέα για καούρες
Βοτανικό όνομα: Αχιλλέα η χιλιόφυλλος (Achillea millefolium)
Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceae) και κατάγεται από την Ευρώπη. Φύεται αυτοφυώς κατά μήκος των δρόμων, στις άκρες χωραφιών, σε ξερικά λιβάδια και σε ηλιόλουστες θέσεις στους κήπους.
Το φυτό Βότανο Αχιλλέα στην εναλλακτική ιατρική προσφέρει εναλλακτική θεραπεία βοηθώντας παραδοσιακά να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με καούρες

Πληροφορίες για το φυτό Βότανο Αχιλλέα 



Βότανο Γλυκόριζα για καούρες
Αν δεν υποφέρετε από υπέρταση, μπορείτε να δοκιμάσετε και ένα αφέψημα από γλυκόριζα, που φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.
Αναφέρεται από το Θεόφραστο τον 3ο αιώνα π.Χ. ως φάρμακαο για το άσθμα. Το όνομα προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει γλυκιά ρίζα, φυσικά λόγω της γεύσης. Προέρχεται από τη νότια Ευρώπη, Αίγυπτο και μέρη της Ασίας. Καλλιεργείται πλέον παντού στην Ευρώπη εκτός της Σκανδιναβίας καθώς και σε Αμερική, Αυστραλία, Κίνα. Λέγεται οτι ο Ναπολέων μασούσε κομμάτια γλυκόριζας. Η γλυκόριζα είναι μαλακτικό, εμετικό και με ήπια χαλαρωτική δράση. Περιέχει ουσίες που μοιάζουν με οιστρογόνα όπως και το φασκόμηλο. Στην κινέζικη ιατρική το βότανο αυτό έχει το παρατσούκλι «ο συμφιλιωτής», γιατί μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα υπόλοιπα βότανα. Αυξάνει τις θεραπευτικές ιδιότητες των υπόλοιπων βοτάνων και μειώνει την πικρή γεύση μερικών από αυτά.
Πληροφορίες για το φυτό Γλυκόριζα



Βότανο Ερυθραία (κενταύριο) για καούρες
Το κενταύριο ανήκει στην οικογένεια Γεντιανωδών (Gentianaceae), με κοινή ονομασία ερυθραία, θερμόχορτο, άγρια κίνα, ριγόχορτο. Ερυθραία (Erythreaea centaurium)
Γνωστό με την ονομασία θερμόχορτο, άγρια κίνα και ριγόχορτο. Δραστικό συστατικό του φυτού αυτού, είναι η πικρή του ουσία.
Φυτό ετήσιο ή διετές , με ποικίλη μορφή , η ερυθραία βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη , όπου είναι διαδεδομένη στα λιβάδια, τους χέρσους τόπους τα ξέφωτα των δασών , ενώ ευδοκιμεί και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας
Ιδιότητες: Το τσάι του έχει τονωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην καταπολέμηση των πόνων της περιόδου και είναι ταυτόχρονα και καθαρτικό. Βοηθά σημαντικά στις παθήσεις του στομάχου και τη δυσπεψία. Ανοίγει την όρεξη. Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις γιατί προκαλούν δυσάρεστα αποτελέσματα (στομαχόπονους, εμετούς και διάρροια).
www.vita.gr
www.phyto.gr
www.naturanrg.gr


Δείτε για ότι αφορά στο στομάχι: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου