KANONIΣΜΟΣ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ

Με τη βιοποικιλότητα να χάνεται και τις παλιές ποικιλίες να απειλούνται, διότι δεν προστατεύονται από επιχειρήσεις ή ιδρύματα, οι οργανώσεις «Πελίτι» και «Αιγίλοπας» προοειδοποιούν ότι η χαριστική βολή θα έρθει από την Κομισιόν, με νέα οδηγία για τους σπόρους. 

Ο Kώστας Κουτής από τον Αιγίλοπα εξηγεί γιατί το θέμα δεν αφορά μόνο τους αγρότες. 
Για τον κίνδυνο να μπουν στην «παρανομία» πολλές εμπορεύσιμες παραδοσιακές ποικιλίες φυτών, όπως τα βερίκοκα Μπεμπέκου και Διαμαντοπούλου ή η «αναβιωμένη» ποικιλία Ζέας (δίκοκκο σιτάρι), προειδοποιούν οργανώσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στην εκδήλωση που οργάνωσε στις 21 Ιανουαρίου το Δίκτυο «Αιγίλοπας» και το «Πελίτι» με τη συμμετοχή της αυστριακής οργάνωσης «Κιβωτός του Νώε» και των ελληνικών δικτύων «Οικοκοινότητα» και «Δρυάδες», δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω της προστασίας και της αναπαραγωγής των παλιών παραδοσιακών ποικιλιών, ενώ τονίστηκε το δικαίωμα των παραγωγών να καλλιεργούν και να ανταλλάζουν ελεύθερα τους σπόρους.

Σχέδιο Οδηγίας

Η προσπάθεια αυτών των οργανώσεων σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του «Πελίτι», Βάσω Κανελλοπούλου, κινδυνεύει από το Σχέδιο Οδηγίας που έχει προτείνει από τον Νοέμβριο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά από όλες τις ποικιλίες να εγγράφονται σε έναν εθνικό κατάλογο, για τον οποίο υπάρχει ένα συγκεκριμένο κόστος εγγραφής και δοκιμής στο χωράφι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ζαγκίλη, που μίλησε στην εκδήλωση, το κόστος εγγραφής για τις παραδοσιακές ποικιλίες θα ανέρχεται στο 10% του κανονικού, μόλις υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ. Το θέμα είναι ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο και αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο, θα περιλαμβάνει γεωγραφικούς περιορισμούς για τις παλιές ποικιλίες, για παράδειγμα αχλαδιές Κοντούλες θα μπορούν να καλλιεργούνται μόνο στην Κόρινθο, καθώς και άλλους περιορισμούς σε ποσότητες σπόρων και στη διακίνησή τους.

Εξαφάνιση ντόπιων ποικιλιών
Η κυρία Κανελλοπούλου είπε ότι τα τελευταία 50 χρόνια έχουν αποδειχθεί καταστροφικά για τη βιοποικιλότητα στη χώρα μας, καθώς μόνο το 1% των ντόπιων ποικιλιών σίτου και το 2-3% των ντόπιων ποικιλιών λαχανικών συνεχίζουν να καλλιεργούνται. Την ίδια στιγμή η ζήτηση από τους καταναλωτές αυξάνεται και δημιουργεί μία νέα αγορά με μικρό μερίδιο και καλές προοπτικές, όπως για το σιτάρι «Ζέας».

Τράπεζα Γενετικού Υλικού σε παρακμή

Μεγάλη σημασία έχει η Τράπεζα Γενετικού Υλικού που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με χιλιάδες ποικιλίες και είδη στα ψυγεία, που όμως είναι υποστελεχωμένη και υποχρηματοδοτούμενη. Τα προβλήματα τα γνωρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, που είναι καθηγητής Γενετικής στη Θεσσαλονίκη και τα χρήματα μπορούν να βρεθούν μέσω του FAO και της Ε.Ε. Μάλιστα, στην εκδήλωση ειπώθηκε ότι εάν αυτά τα είδη και οι ποικιλίες δεν καλλιεργηθούν και δεν αναπαραχθούν στο χωράφι, θα υποβαθμιστούν. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένας διατηρητής (π.χ. το υπουργείο ή το ΕΘΙΑΓΕ) και ένας αγρότης, ώστε χωρίς υψηλό κόστος να εγγράψουν στους καταλόγους τις παλιές παραδοσιακές ποικιλίες, πριν το απαγορεύσει ο νέος κανονισμός που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες. 

alttherapy.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου