Σπιτικές συνταγές για θαυματουργά conditioner & μάσκες

Θυμάστε τις συνταγές των γιαγιάδων μας; Το λεμόνι ξανθαίνει τα μαλλιά, και το ελαιόλαδο αναδομεί και χαρίζει λάμψη. Το μυστικό για να μην καταλήξετε να μυρίζετε σαν απορρυπαντικό πιάτων ή με έξτρα λιπαρότητα στα ήδη λιπαρά μαλλιά σας, είναι να αναμιγνύετε και να χρησιμοποιείτε σωστά τα φυσικά συστατικά.
Συνταγές όπως αυτές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν. 

Conditioner με αβοκάντο για λάμψη και απαλότητα
Τι θα χρειαστείτε:
Μισό ώριμο αβοκάντο λιωμένο
Μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή δεντρολίβανου
Χρήση: Ανακατεύετε όλα τα συστατικά μαζί και απλώνετε στα μαλλιά δίνοντας έμφαση στις ρίζες. Αφήνετε να δράσει για τουλάχιστον δέκα λεπτά, και εν συνεχεία ξεβγάζετε. Το αβοκάντο χαρίζει απαλότητα και επαναφέρει τις ταλαιπωρημένες άκρες των μαλλιών, το ελαιόλαδο προσθέτει την απαραίτητη λάμψη και τα αιθέρια έλαια συνεισφέρουν το υπέροχο άρωμά τους –σημειώστε πως η λεβάντα έχει επίσης χαλαρωτικές ιδιότητες, οπότε το πρωινό ντους πριν από μια γεμάτη μέρα δεν είναι η σωστή ώρα να την χρησιμοποιήσετε.

Μάσκα βαθιάς αναδόμησης με ελαιόλαδο
Τι θα χρειαστείτε:
Μικρή ποσότητα ελαιόλαδου
Προαιρετικά, μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο 

Χρήση: Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μπρίκι, στους 37-38 βαθμούς περίπου. Προσθέστε, αν θέλετε, μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο. Βρέξτε τα μαλλιά σας, και απλώστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σε μακριά μαλλιά ή ¼ κουταλάκι του γλυκού σε κοντά. Καλύψτε με ένα πλαστικό σκουφάκι, και –αν γίνεται– καθίστε για λίγο στον ήλιο ή κοντά σε μια πηγή θερμότητας: η ζέστη επιταχύνει τη διαδικασία. Αφήστε το για μία-δύο ώρες, και εν συνεχεία λουστείτε και ξεβγάλτε. Το αποτέλεσμα δεν συγκρίνεται.

Ξέβγαλμα με ξύδι για φαγούρα και πιτυρίδα
Τι θα χρειαστείτε:
Βότανα όπως χαμομήλι και καλέντουλα (η τσουκνίδα, επίσης, θεωρείται ευεργετική για τα σκουρόχρωμα μαλλιά)
Μηλόξυδο (ή λευκό ξύδι για ξανθά μαλλιά)
Λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο
Αποσταγμένο νερό 

Χρήση: Γεμίστε ένα γυάλινο δοχείο μέχρι τη μέση με τα βότανα, προσθέστε ξύδι μέχρι λίγο πάνω από τη μέση –ώστε τα βότανα να επιπλέουν– σκεπάστε και αφήστε το σε ζεστό σημείο για 2-3 εβδομάδες. Θυμηθείτε να το ανακινείτε κάθε μέρα. Σουρώστε, εν συνεχεία, το ξύδι και προσθέστε το αιθέριο έλαιο. Διαλύστε το μείγμα με αποσταγμένο νερό: για λιπαρά μαλλιά, η αναλογία είναι ένα μέρος μείγμα σε τέσσερα μέρη νερού, και για ξηρά μαλλιά ένα μέρος μείγμα σε έξι μέρη νερού. Μετά το λούσιμο, και αφού ξεπλύνετε το σαμπουάν, ξεβγάλτε με το μείγμα κάνοντας παράλληλα μασάζ στο κεφάλι για να απλωθεί παντού. Αφήστε για πέντε λεπτά να απορροφηθεί και ξεβγάλτε το στο τέλος με νερό. Φυλάξτε το υπόλοιπο μείγμα (χωρίς νερό) σε πλαστικό μπουκάλι για μελλοντική χρήση.

Conditioner κατά της πιτυρίδας 
Τι θα χρειαστείτε:
Ένα λίτρο νερό
Μια χούφτα θυμάρι, τσουκνίδα, δεντρολίβανο και λεβάντα
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο (για ξηρά μαλλιά) ή χυμό λεμονιού (για λιπαρά μαλλιά) 

Χρήση: Βράστε το νερό και προσθέστε το μείγμα των βοτάνων. Ανακατέψτε, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να μουλιάσουν για μισή ώρα. Σουρώστε το νερό και προσθέστε το μηλόξυδο ή τον χυμό λεμονιού. Αφού λουστείτε και ξεβγάλετε, σκουπίστε τα μαλλιά με πετσέτα και περάστε το μείγμα χωρίς να το ξεβγάλετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου