Προ ημερών, έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της κυρίας Λένας Τερκεσίδου «Η χρυσή διατροφή των αρχαίων Ολυμπιονικών», το οποίο περιγράφει τον αθλητισμό και την διατροφή από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την κλασική περίοδο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα της εποχής. Στην συνέχεια έχουμε αναλυτική και λεπτομερή περιγραφή των προϊόντων διατροφής όπως η ελιά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα ψάρια, το κρέας, τα αυγά κτλ. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει κι ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην ιατρική και την βοτανοθεραπεία, ενώ το βιβλίο κλείνει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την πιθανή διατροφή των χρυσών Ολυμπιονικών.
Παρακάτω, σας παραθέτω το τελευταίο κεφάλαιο, στο οποίο αναφέρεται η σημασία της διαιτητικής αγωγής των αθλητών αλλά και δύο διατροφές που αφορούν στους δρομείς μικρής αποστάσεως και στους παλαιστές.
Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον!
Η σημασία της διαιτητικής αγωγής των αθλητών
Η σωματική και η διαιτητική αγωγή των αθλητών κατά την αρχαιότητα ανήκε αρχικά στη δικαιοδοσία του παιδοτρίβη. Με την ανάπτυξη όμως του αθλητισμού, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην διαιτητική αγωγή των αθλητών, η οποία καθοριζόταν τώρα από τον προπονητή ανάλογα με το αγώνισμα, τον τρόπο προπόνησης και τις δυνατότητες του αθλητή.
Η σωστή δίαιτα θεωρούσαν ότι είναι σημαντική και απαραίτητη, καθώς συνέβαλλε στη βελτίωση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης και ετοιμότητας του αθλητή, στην προστασία του από τις κακώσεις, στην ταχεία επούλωση των τραυμάτων του, στην αίσθηση αισιοδοξίας και στο υψηλό ηθικό του.
Κατά το τέλος του 3ου αιώνα π.Χ. η κατανάλωση ωμού κρέατος ήταν ένα από τα «διατροφικά μυστικά», που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για να επιτύχουν βελτίωση της απόδοσής τους στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Μετά από έρευνα και μελέτη, παρουσιάζονται εδώ δύο υποδείγματα δίαιτας που πιθανόν να ακολουθούσαν οι αρχαίοι αθλητές, δρομείς και παλαιστές, και ιδιαίτερα εκείνοι που δοξάστηκαν ως Ολυμπιονίκες.
Γεύμα
Ενδιάμεσα
Δείπνο
Προ του ύπνου
Γεύμα
Ενδιάμεσα
Δείπνο
Προ του ύπνου
*μέλι αναμεμειγμένο με νερό
**ήταν κάτι ανάμεσα σε στερεά τροφή και σε πολτό. Υπήρχε σε διάφορες μορφές ανάλογα με το υλικό που αναμείγνυαν (κριθάρι με νερό και αρωματικά, κριθάλευρο με νερό, κρασί ή γάλα κτλ). Για περισσότερα εδώ.
Παρακάτω, σας παραθέτω το τελευταίο κεφάλαιο, στο οποίο αναφέρεται η σημασία της διαιτητικής αγωγής των αθλητών αλλά και δύο διατροφές που αφορούν στους δρομείς μικρής αποστάσεως και στους παλαιστές.
Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον!
Η σημασία της διαιτητικής αγωγής των αθλητών
Η σωματική και η διαιτητική αγωγή των αθλητών κατά την αρχαιότητα ανήκε αρχικά στη δικαιοδοσία του παιδοτρίβη. Με την ανάπτυξη όμως του αθλητισμού, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην διαιτητική αγωγή των αθλητών, η οποία καθοριζόταν τώρα από τον προπονητή ανάλογα με το αγώνισμα, τον τρόπο προπόνησης και τις δυνατότητες του αθλητή.
Η σωστή δίαιτα θεωρούσαν ότι είναι σημαντική και απαραίτητη, καθώς συνέβαλλε στη βελτίωση του επιπέδου της φυσικής κατάστασης και ετοιμότητας του αθλητή, στην προστασία του από τις κακώσεις, στην ταχεία επούλωση των τραυμάτων του, στην αίσθηση αισιοδοξίας και στο υψηλό ηθικό του.
Κατά το τέλος του 3ου αιώνα π.Χ. η κατανάλωση ωμού κρέατος ήταν ένα από τα «διατροφικά μυστικά», που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές για να επιτύχουν βελτίωση της απόδοσής τους στους Ολυμπιακούς αγώνες.
Μετά από έρευνα και μελέτη, παρουσιάζονται εδώ δύο υποδείγματα δίαιτας που πιθανόν να ακολουθούσαν οι αρχαίοι αθλητές, δρομείς και παλαιστές, και ιδιαίτερα εκείνοι που δοξάστηκαν ως Ολυμπιονίκες.
Η δίαιτα του δρομέα μικρής απόστασης
Πρωινό
· Αφέψημα από αρωματικά βότανα, όπως τσάι του βουνού (αποτοξινωτικό, τονωτικό), ή υπερικό (αντικαταθλιπτικό, τονωτικό), ή ένα ποτήρι υδρόμελι*
· Γάλα (κατσικίσιο), 1 ποτήρι
· Σύκα φρέσκα, 3-4 (ή 1-2 φρούτα της εποχής)
· Ελιές, 4-5
· Παξιμάδια κριθαρένια (δίπυρος), 2 μέτρια
· Μέλι, 3 κουταλιές
Γεύμα
· Πουρές από ρεβίθια, ή πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί – 1 μερίδα
· Σαλάτα με μαρούλι, αγγούρι, σέλινο, σταφίδες, ρόδι, τυρί (κατσικίσιο) χονδροξυσμένο, 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι, πιπέρι – 1 μερίδα
· Ψωμί κριθαρένιο (μάζα), 2-3 φέτες
· Μήλο, 1 (ή 1 φρούτο εποχής)
Ενδιάμεσα
· Σταφύλι, ένα μικρό τσαμπί (ή 1 φρούτο εποχής)
· Γιαούρτι ή γάλα (κατσικίσιο), 1-2 ποτήρια
· Ψωμί μαύρο, 1 φέτα
· Μέλι, 2 κουταλιές
Δείπνο
· Χοιρινή μπριζόλα ψητή στη σχάρα, 1 μετρίου μεγέθους ή ψάρι, 1 μετρίου μεγέθους, ψητός το σχάρα (ή στο φούρνο με χορταρικά τυλιγμένο σε κληματόφυλλα)
· Σαλάτα, 1 πιάτο, με λάχανο, φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο σκόρδο, άνηθο, 6-7 βολβούς, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, σουσάμι και ελάχιστο μέλι
· Ψωμί σταρένιο, 2-3 φέτες
· Σύκα, 2 (ή 1 φρούτο εποχής)
· Κρασί νερωμένο (κράμα), 1 ποτήρι
Προ του ύπνου
· Γάλα (κατσικίσιο), 1 ποτήρι
· Μέλι, 2 κουταλιές
· Καρύδια, 3-4
Η διατροφή του παλαιστή
Πρωινό
Πρωινό
· Κυκεώνα** με κριθάλευρο, λίγο τριμμένο τυρί, λίγο κρασί ή γάλα, λίγο μέλι, 1 ποτήρι
· Παξιμάδια κριθαρένια (δίπυρος), 2 μέτρια
· Ελιές, 4-5
· Γάλα (κατσικίσιο ή από γίδα), 2 ποτήρια
· Μέλι, 3-4 κουταλιές
· Καρύδια, 3-4
· Σύκα, 3-4
Γεύμα
· Κρέας (από κατσίκι, ή ψάρι, ή κοτόπουλο, ή λαγό), ψητό στη σχάρα (οπτό), ή «πνικτό» (κρέας μαγειρεμένο σε καλοκλεισμένο δοχείο ή γάστρα), 1 μερίδα
· Πουρές από μπιζέλια (πίσινον έτνος), 1
· Σαλάτα χόρτα, ήμερα ραδίκια, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 πιάτο
· Τυρί κατσικίσιο ψημένο στη σχάρα, 1 κομμάτι
· Ψωμί κριθαρένιο, 3 φέτες
· Μήλο, 1 (ή 1 φρούτο εποχής)
Ενδιάμεσα
· Σύκα ή δαμάσκηνα (ήλα), φρέσκα ή ξερά 2-3
· Γάλα κατσικίσιο, 1-2 ποτήρια
· Ψωμί μαύρο, 1 φέτα
· Μέλι, 3-4 κουταλιές
· Αμύγδαλα, 5
Δείπνο
· Ψάρι, σαρδέλες φρέσκιες (αφύες) ,ψητές στη σχάρα, ή κοτόπουλο ψητό, 1 μερίδα
· Πλιγούρι με γάλα και λίγο τυρί (κατσικίσιο), 1 πιάτο
· Σαλάτα με λάχανο, σέλινο, δυόσμο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ραπανάκι, ρόιδι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, ξίδι, λίγο κόκκινο κρασί και ελάχιστο μέλι, 1 πιάτο
· Ψωμί κριθαρένιο (μάζα), 2-3 φέτες
· Σύκα, 3 (ή 1-2 φρούτα εποχής)
· Κρασί κόκκινο νερωμένο (κράμα), 1-2 ποτήρια
Προ του ύπνου
· Γιαούρτι ή γάλα (κατσικίσιο), 1 ποτήρι
· Μέλι, 3-4 κουταλιές
· Αμύγδαλα, 5 (ψημένα)»
*μέλι αναμεμειγμένο με νερό
**ήταν κάτι ανάμεσα σε στερεά τροφή και σε πολτό. Υπήρχε σε διάφορες μορφές ανάλογα με το υλικό που αναμείγνυαν (κριθάρι με νερό και αρωματικά, κριθάλευρο με νερό, κρασί ή γάλα κτλ). Για περισσότερα εδώ.
Πηγή: Η χρυσή διατροφή των αρχαίων Ολυμπιονικών, Λένα Τερκεσίδου,
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003 Αθήνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου