Πορτοκάλι: το χρυσάφι του χειμώνα.

Ο πιο φυσικός και γευστικός τρόπος για την θωράκιση του οργανισμού μας είναι το πορτοκάλι. Εντάσσοντάς το στην καθημερινή σας διατροφή θα νιώσετε ζωντάνια και ευεξία, ενώ η βιταμίνη C θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε πιο εύκολα τα κρυώματα και τις γρίπες του χειμώνα. Ένας χυμός πορτοκάλι συνίσταται από τους διατροφολόγους ως ένα από τα πέντε γεύματα της ημέρας για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του μεταβολισμού.
Η κατανάλωση πορτοκαλιών βοηθάει στο άσθμα, την βρογχίτιδα, την πνευμονία και τους ρευματισμούς. Είναι επίσης πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη της πέτρας στους νεφρούς και του διαβήτη και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και την υψηλή πίεση.

Οι θετικές επιδράσεις της βιταμίνης C αφορούν πολλά όργανα: Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα (δηλαδή την άμυνα του οργανισμού), είναι ευεργετική για την καρδία και τα αγγεία, είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή του κολλαγόνου που είναι θεμελιώδες στοιχείο δομής των οστών, των χόνδρων, των τενόντων, των συνδέσμων και άλλων οργάνων.
Εκτός από βιταμίνη C, όμως, περιέχει επίσης σάκχαρα, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, θειαμίνη, ριβοφλαμίνη και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ποτάσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, σε μικρό ποσοστό… η λίστα είναι ατελείωτη!

Πιο συγκεκριμένα 100 γραμμ. πορτοκάλι περιέχουν μεταξύ άλλων: 75% βιταμίνη C, 4% ασβέστιο, 8% θειαμίνη, 5% βιταμίνη Β5, 4% ποτάσιο, 4% βιταμίνη Β6, 0,7 γραμμ. πρωτεΐνη και 46 θερμίδες.
Παρόλο που το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν ταυτιστεί κυρίως με τη βιταμίνη C, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμπεριέχει και δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, οι οποίες αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Ας τις δούμε λοιπόν!



Το πορτοκάλι και ο χυμός του, έχουν εδώ και χρόνια ταυτιστεί με την βιταμίνη C και με τις όποιες ευεργετικές επιδράσεις, συνεπάγεται η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης.
Παρόλο λοιπόν που ένα μεγάλο ποτήρι χυμός πορτοκαλιού (250 ml) μπορεί να μας δώσει έως και διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια συνιστώμενη, η εν λόγω ταύτιση αδικεί το πορτοκάλι, μιας και αυτό εμπεριέχει δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, που αξίζουν παιρετέρω διερεύνησης. Ξεκινώντας λοιπόν από τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πορτοκαλιού, βλέπουμε πως στο αγαπημένο μας φρούτο, υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με 


εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρείς μεγάλες κατηγορίες : Τα φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.
Τα φλαβονοεοδή είναι ουσίες που υπάρχουν μόνο στις φυτικές τροφές και αποτελούν τμήμα των αμυντικών μηχανισμών τους, καθώς προσφέρουν ανοσία απέναντι σε μύκητες, έντομα και άλλους επιβλαβείς οργανισμούς. Χημικά αποτελούνται από οργανικούς δακτυλίους, που συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς οξυγόνου-υδρογόνου. Σωρεία αναλύσεων και μελετών, κυρίως σε πειραματόζωα, έχουν δώσει ενδείξεις για μια σειρά θετικών επιδράσεων των φλαβονοειδών στην υγεία, όπως η καταπολέμηση φλεγμονών και η ανακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Η τανγκερετίνη, για παράδειγμα, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι άλλα φλαβονοειδή του πορτοκαλιού, όπως για παράδειγμα η κερκετίνη, εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που μετατρέπουν κάποια συστατικά του καπνού του τσιγάρου, σε καρκινογενείς ουσίες.

Περίπου 38 διαφορετικά λιμονοειδή εμπεριέχονται στο πορτοκάλι και κυρίως στην σάρκα του (κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού, δεν μας προσδίδει σημαντικά ποσά αυτών των αντιοξειδωτικών στοιχείων). Τα πολύτιμα αυτά τερπενοειδή στοιχεία, φαίνεται να συμβάλλουν στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, κυρίως μέσα από την ενεργοποίηση της γλουταθειόνης, που προκαλούν.
Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε κορυφαίες επιστημονικές εφημερίδες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση πηκτίνης από εσπεριδοειδή, συμβάλλει στην μείωση της «αθηρογόνου» LDL-χοληστερόλης, τροποποιώντας έτσι θετικά τον αθηρωματικό δείκτη. Στον μεταβολισμό δε των λιποπρωτεινών, ενεπλέκεται και άλλο ένα διατροφικό στοιχείο του πορτοκαλιού, το μαγνήσιο, που μελέτες το φέρουν να κατέχει σημαντική αντι-αθηρογόνο δράση.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο πορτοκάλι, αξίζει να αναφερθούμε και σε μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις, που αφορά την κατανάλωσή του. Πολλοί πιστεύουν πως τόσο το πορτοκάλι όσο και ο χυμός του, δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Το πορτοκάλι όμως είναι συν τοις άλλοις, πολύ πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ευεργετική σε περιπτώσεις υπέρτασης.
Απολαύστε λοιπόν καθημερινά το πορτοκάλι και τον χυμό του και απομυζήστε οφέλη για την υγεία σας, που ξεκινούν από την αύξηση στην βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου των φυτικών τροφών και επεκτείνονται στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος!!


Το δροσερό του άρωµα και τα πολύτιµα συστατικά του γίνονται συνώνυµο της γυναικείας οµορφιάς. Το πορτοκάλι κρύβει τέσσερις ιδιότητες που πρέπει να ξέρετε!
1. Το εκχύλισµα πορτοκαλιού έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δεσµεύει τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την οξείδωση των κυττάρων.
2. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταµίνη C προλαµβάνει τη δηµιουργία πανάδων και κηλίδων που προέρχονται από την υπεριώδη ακτινοβολία.
3. Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού χαρίζει λάµψη και συσφίγγει την επιδερµίδα του προσώπου.
4. Το εκχύλισµά του αναζωογονεί την επιδερµίδα του σώµατος και την τονώνει, γι’ αυτό και χρησιµοποιείται σε πολλά αφρόλουτρα.

Πηγή
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου