Έντεκα κίνδυνοι που... καραδοκούν στο σπίτι.

Σε όλους μας έχει τύχει να πάθουμε ένα ατύχημα μικρό ή μεγάλο, μέσα στο χώρο που νιώθουμε τη μεγαλύτερη ασφάλεια: το σπίτι μας...
Από κάποιο μικρό τραυματισμό με ένα κουζινομάχαιρο, μέχρι το γλίστρημα στο μπάνιο ή στο βρεγμένο πάτωμα, καθημερινά αντιμετωπίζουμε διάφορα.
Υπάρχουν όμως και αόρατοι κίνδυνοι τους... οποίους εμείς οι ίδιοι βάζουμε μέσα στο χώρο μας!
Πιστεύουμε πως μπαίνοντας στο σπίτι και κλείνοντας την πόρτα πίσω μας, αφήνουμε έξω τους κινδύνους και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Όμως, πολλές οργανώσεις υγείας παγκοσμίως προειδοποιούν πως σε πολλές περιπτώσεις ο αέρας που αναπνέουμε μέσα στο σπίτι είναι περισσότερο μολυσμένος από χημικά απ ότι στους δρόμους μιας επιβαρυμένης μεγαλούπολης.
Ας δούμε λοιπόν, μερικές από τις επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.

Επικίνδυνοι σωλήνες
Η λεγιονέλλα είναι ένα βακτήριο, που αναπτύσσεται σε υδάτινα περιβάλλοντα, όπως είναι τα συστήματα ύδρευσης μεγάλων κτιριακών μονάδων και έχει περίπου 64 διαφορετικά είδη, από τα οποία το «λεγιονέλλα pneumofila» ευθύνεται για το 90% των λοιμώξεων στον άνθρωπο. Είναι αρκετά ανθεκτικό και μπορεί να επιζήσει σε ποικίλες συνθήκες περιβάλλοντος, ενώ ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 28-40°C. Το μικρόβιο είναι αδρανές, ωστόσο, κάτω από 20 ° C και χάνει τη ζωή του σε θερμοκρασίες άνω των 60 ° C.
Η λύση: Επειδή ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι, για το τι αναπτύσσεται στους σωλήνες του σπιτιού σας, καλό είναι κάθε τρεις μήνες να αφήνετε να τρέχει νερό με θερμοκρασία άνω των 60 ° C, σκοτώνοντας τα όποια βακτήρια…καραδοκούν.

Φονικοί …γλόμποι
Πλέον όλοι αντικαθιστάτε τους παλιούς σας λαμπτήρες με τους νέους, ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες φθορίου, οι οποίοι είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον και την …τσέπη σας. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς εάν σπάσουν, απελευθερώνουν υδράργυρο φυσικού αερίου, μια νευροτοξίνη που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει χρόνια προβλήματα στα νεφρά.
Η λύση: Κρατήστε τους γλόμπους από την πλαστική βάση και όχι από το γυαλί, όταν αλλάζετε λάμπες. Έπειτα, τοποθετήστε τις καμένες λάμπες στα κουτιά τους και μετά τυλίξτε τες με σε μία πλαστική σακούλα, πριν τις πετάξετε στην ανακύκλωση.

Σφουγγάρια με βακτήρια
Ακόμα και όταν είναι «σαν καινούριο», το σφουγγάρι και τα πανιά που χρησιμοποιείτε για να καθαρίσετε επιφάνειες, πάντα κουβαλούν μαζί τους μικροοργανισμούς. Μάλιστα, οι έρευνες μιλούν για 10.000 βακτήρια ανά τετραγωνική ίντσα. Παλαιότερα ένας τρόπος αντιμετώπισης, θεωρούνταν να βάλετε το σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων προκειμένου η υψηλή θερμοκρασία να «κάψει» τα βακτήρια, αλλά σύντομα αποδείχτηκε ότι μαζί με τα βακτήρια έπαιρνε φωτιά και το ίδιο το σφουγγάρι.
Η λύση: Ένας πολύ καλός τρόπος για να απολυμάνετε τα σφουγγάρια σας είναι να τα βράσετε σε υψηλή θερμοκρασία ή να τα πλύνετε στο πλυντήριο πιάτων μία φορά την εβδομάδα.

(Σχόλιο τροφής: Τα βακτήρια βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν όπου έχει υγρασία, οπότε εγώ χρησιμοποιώ δύο σφουγγάρια εναλλάξ και φροντίζω πάντα το ένα να είναι στεγνό ;-) !! )

Τοξικά έπιπλα
Οι βιβλιοθήκες, που έχετε όλοι στα σπίτια σας μπορεί εκτός από τα βιβλία σας να κρατούν και …ασθένειες, καθώς οι μοριοσανίδες είναι κολλημένες μεταξύ τους με την τοξίνη φορμαλδεΰδη, οι ατμοί της οποίας μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς στα μάτια και το δέρμα κάποιων ανθρώπων.
Η λύση: Περάστε την επιφάνεια των ραφιών με ένα ειδικό βερνίκι, το οποίο γυαλίζει την επιφάνεια και στην ουσία παγιδεύει την φορμαλδεΰδη, εμποδίζοντάς την να «κινείται», εκθέτοντας κάποιους στον κίνδυνο των μολύνσεων.

Σαλμονέλα
Γνωρίζετε ήδη ότι τα πουλερικά μεταδίδουν τη σαλμονέλα, ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηριδίων, που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στα έντερα και το στομάχι. Ακόμα όμως και εάν εσείς μεταχειρίζεστε το κοτόπουλο σας, σαν να είναι...τοξικό απόβλητο, καθαρίζοντας επιμελώς τις επιφάνειες της κουζίνας σας και τα μαχαιροπίρουνα, η σαλμονέλα μπορεί να αναπτυχθεί όταν για παράδειγμα, το κρέας που αποψύχετε στο ψυγείο σας στάξει σε πορώδη προϊόντα.
Η λύση: Όταν αποψύχετε πουλερικά, καλύψτε τα με μία πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο μακριά από άλλα τρόφημα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης.

Θανάσιμο…έδαφος
Το σπίτι σας μπορεί να είναι όμορφο και πρακτικό από έξω, αλλά γνωρίζετε αν έχει χτιστεί σε έδαφος, το οποίο περιέχει επικίνδυνα επίπεδα σάπιου ουρανίου, που ονομάζεται ραδόνιο; Το ραδόνιο, είναι η δεύτερη αιτία εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων, μετά το κάπνισμα.
Η λύση: Το μόνο που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να ελέγξετε αν το σπίτι σας …πάσχει από ραδόνιο, είναι ένα τεστ κάθε 2 χρόνια. Αν το σπίτι σας αποτύχει, θα πρέπει να προσλάβετε έναν εργολάβο, ο οποίος θα εγκαταστήσει ειδικούς σωλήνες εξαέρωσης, μειώνοντας σταδιακά τα θανατηφόρα σωματίδια του ραδονίου.

Αρωματικά χώρου και καθαριστικά.
Αρωματίζουν ευχάριστα και καθαρίζουν το χώρο μας. Όμως, πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως η χρήση τους σε μικρούς, μη εξαεριζόμενους χώρους, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία μας. Συνήθως, περιέχουν ένα τοξικό χημικό, τον αιθέρα και τερπένια, τα οποία δεν είναι τοξικά αλλά όταν ενωθούν με το όζον στον αέρα, σχηματίζουν τοξικές ενώσεις.
Ιδιαίτερα τα αρωματικά χώρου περιέχουν πτητικές ουσίες, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο συνδέεται με σοβαρές ασθένειες.
Η λύση: Για τον αρωματισμό του σπιτιού, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε αρωματικά κεριά ή να βράσουμε για λίγη ώρα μέσα σε μπρίκι με νερό μπαστουνάκια βανίλιας ή κανέλας.

Παρασιτοκτόνα.
Αυτός ο όρος περιλαμβάνει διάφορα προϊόντα όπως ποντικοφάρμακα, εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, απολυμαντικά κ.α. Περιέχουν δηλητήρια, γι αυτό βεβαιωθείτε για τον καλό εξαερισμό του χώρου μετά τη χρήση.
(Γι` αυτά θα παραθέσω θέμα αργότερα... είναι πολύ επικίνδυνα)

Ανεσχετικά φωτιάς.
Είναι αυτές που βρίσκονται στα στρώματα, τις ταπετσαρίες επίπλων, τα καλύμματα τηλεοράσεων, υπολογιστών και άλλων ηλεκτρικών ή ηλεκτρολογικών συσκευών. Χωρίς αμφιβολία, προστατεύουν από την πιθανότητα μιας φωτιάς. Υπάρχει όμως και μια σκοτεινότερη πλευρά αυτού του ζητήματος. Περιέχουν ένα είδος τοξικού αιθέρα τον οποίο προσλαμβάνουμε από τον αέρα και τρώγοντας κρέας από ζώα μολυσμένα με τέτοιες τοξίνες.
Σε πειράματα που έγιναν, οι ειδικοί συσχετίζουν τα χημικά αυτά με προβλήματα μάθησης και μνήμης, κακή λειτουργία του θυρεοειδούς και πιθανή εμφάνιση καρκίνου.
Τέλος, ας μη ξεχνάμε πως πρέπει να ελέγχουμε τα συστατικά των βαφών για το σπίτι επειδή πολλές περιέχουν μόλυβδο επικίνδυνο για την υγεία μας.


Προϊόντα από πεπιεσμένο ξύλο.

Αποτελούνται από μικρά κομματάκια ξύλου και λόγω της χαμηλής τιμής τους, χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή διαχωριστικών και μονωτικών.
Η κόλλα όμως που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση των διάφορων υλικών μεταξύ τους, μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα φορμαλδεϋδης της οποίας η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα ή κρίσεις άσθματος, κάψιμο στο λαιμό και τσούξιμο των ματιών.
Έρευνες δείχνουν και εμφάνιση καρκίνων. Το καλό είναι πως με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ποσότητα φορμαλδεϋδης.

Ναφθαλίνη.
Η χαρακτηριστική μυρωδιά της ναφθαλίνης απομακρύνει το σκόρο που καταστρέφει τα ρούχα μας. Καθώς, όπως τα ενεργά συστατικά της ναφθαλίνης απελευθερώνονται στο περιβάλλον μας, τα εισπνέουμαι. Από έρευνες φαίνεται πως προκαλούν καρκίνο στα ζώα, αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους καθώς και βλάβη ή καταστροφή των ερυθρών μας κυττάρων.
Η λύση: Σήμερα, στο εμπόριο υπάρχουν πολλά προϊόντα που βασίζονται σε φυτικές εντομοαπωθητικές ουσίες ή μπορούμε να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Αν επιμένετε στη χρήση της ναφθαλίνης, φροντίστε να κλείνετε καλά μέσα σε πλαστικές σακούλες τα ρούχα, καθώς και να τα πλένετε πριν τα χρησιμοποιήσετε, γιατί οι ατμοί της απορροφώνται από τις ίνες των υφασμάτων.

www.skaipatras.gr
newsgallery.gr

Οι πληροφορίες που δίδονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου