Κρεμοσάπουνο (υγρό σαπούνι) από έτοιμο σαπούνι.

Η παρασκευή σπιτικού υγρού σαπουνιού, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη, ούτε ποτέ πιο οικονομική. Θα σας δώσω τρεις συνταγές για υγρό σαπούνι από έτοιμες μπάρες σαπουνιού ελαιολάδου. Αυτό το υγρό σαπούνι είναι πανεύκολο στη παρασκευή, γίνεται με αγνό πράσινο σαπουνάκι από το εμπόριο ή, ακόμα καλύτερα, από τα χεράκια μας, βγάζει μεγάλη ποσότητα και κοστίζει ελάχιστα. Από εκεί και πέρα πειραματιστείτε ελεύθερα με τα συστατικά που έχετε στη διάθεση σας. Δε θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το άρθρο όρους, όπως γαλακτωματοποιητές, πηκτικοί παράγοντες και άλλα που μπορεί να σας φαίνονται κινέζικα. 
Ακόμα κάθεστε;

Υγρό σαπούνι#1
Θα χρειαστείτε: 

  • 1 μπάρα σαπούνι ελαιολάδου
  • Αποσταγμένο νερό
Τρίβουμε στον τρίφτη μια μπάρα σαπουνιού. Τοποθετούμε το τριμμένο σαπούνι σε ένα πλαστικό μπωλ και προσθέτουμε αποσταγμένο νερό ίσα να το καλύψει. Το αφήνουμε να σταθεί όλη την νύχτα. Δεν το ζεσταίνουμε, δεν το ανακατεύουμε και γενικώς δεν κάνουμε τίποτε άλλο. Αν θέλουμε το καλύπτουμε με μια πετσέτα για να μην πέσει τίποτα μέσα. Την επόμενη μέρα το σαπούνι έχει διαλυθεί τελείως και στην θέση του υπάρχει τώρα ένα παχύρρευστο υγρό. Το ανακατεύουμε και αν είναι πολύ παχύρευστο του προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη, σιγά-σιγά και ανακατεύοντας, μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμούμε. Μπορούμε να σταματήσουμε εκεί και να το χρησιμοποιήσουμε ως έχει, μιας και είναι έτοιμο για χρήση, ή να του προσθέσουμε αιθέρια έλαια για το άρωμα και τις ιδιότητες τους. Από αυτή τη ποσότητα σκληρού σαπουνιού θα πάρουμε την διπλάσια σε υγρό σαπούνι.

Υγρό σαπούνι#2
Θα χρειαστείτε:
  • 1 μπάρα σαπούνι ελαιολάδου
  • 2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη
  • 3½ λίτρα νερό (περίπου)
  • Μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας
Τρίψτε όλη την μπάρα του σαπουνιού με έναν τρίφτη και βάλτε την σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με την γλυκερίνη και το νερό. Θερμάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το σαπούνι τελείως. Αφού γίνει αυτό, βγάλτε το από την φωτιά και αφήστε το στην άκρη για 12 ώρες περίπου, να αποκτήσει τη σύσταση κρεμοσάπουνου. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι και να το χτυπήσετε με αναδευτήρι. Αν πάλι βγει πολύ νερουλό, βάλτε το πάλι στην φωτιά, προσθέστε περισσότερο σαπούνι και ακολουθήστε τη παραπάνω διαδικασία ξανά. Φυλάξτε το υγρό σαπούνι σε ένα μεγάλο δοχείο και γεμίζετε μικρότερα μπουκαλάκια όποτε τα χρειαστείτε.

Υγρό σαπούνι#3
Θα χρειαστείτε:
  • 2 κούπες τριμμένο σαπούνι ελαιολάδου
  • 1 κουταλιά της σούπας φοινικέλαιο ή καστορέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βότκα
  • ½ κουταλιά της σούπας γλυκερίνη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας
  • 3 κούπες αποσταγμένο νερό
  • 2 μπουκαλάκια με αντλία
Σε χαμηλή φωτιά, για να μη πιτσιλάει, βάλτε το νερό, το τριμμένο σαπούνι, το λάδι και τη γλυκερίνη και ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν όλα μαζί. Αφού λιώσει όλο το σαπούνι καλά, προσθέστε τη βότκα. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά και προσθέστε το αιθέριο έλαιο ανακατεύοντας καλά. Ελέγξτε τη πυκνότητα και διορθώστε αναλόγως, όπως στη πρώτη συνταγή. Αφήστε το να κρυώσει πριν το βάλετε στα μπουκαλάκια με την αντλία.

Πηγή: oliviart-gr.blogspot.gr

Δείτε: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΔΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΡΑΣ ΟΔΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΒΡΑΣΙΜΟ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου